Els turistes de proximitat salven el Nadal

El mercat francès i l’espanyol nodreixen els camps de neu i els hotels, tot i la pandèmia

Turistes a la piscina exterior de Caldea.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’afluència de turistes provinents d’Espanya i França ha permès que els hotels i les estacions d’esquí mantinguin el ritme de la campanya d’hivern, tot i les restriccions imposades arreu i les cancel·lacions de reserves per l’expansió de la sisena onada del coronavirus i de la variant òmicron i els contagis que se’n deriven. Així ho van constatar ahir Juan Ramón Moreno, director general de Grandvalira Resorts, i Jordi París, president de la Unió Hotelera, tot i que encara no hi hagi una confirmació de dades amb una mostra suficient per fer comparacions amb altres temporades. Així, Moreno apunta que “encara és una mica aviat, però les cancel·lacions que hem rebut no són gran cosa, no tenen un caire dramàtic”. Per la seva banda, París indica que “disposem de dades amb una mostra poc significativa, però tot apunta que a les parròquies altes, almenys fins a la setmana de Reis, no hi ha grans cancel·lacions”.

Envers els turistes de proximitat, el director general de Grandvalira explica que “les reserves s’estan mantenint i els mercats estan anant a bon ritme, especialment França i Espanya”. El president de la Unió Hotelera matisa que “les restriccions no han afectat el turista de proximitat perquè un mercat compensa l’altre, però el que sí que s’ha notat en aquells establiments que estan més exposats és la davallada del turisme britànic”.

En aquest sentit, cal apuntar que a la prohibició de principi de desembre establerta per Espanya respecte als turistes provinents del Regne Unit s’ha afegit la quarantena obligatòria decretada per França la setmana passada per als viatgers que ingressin al seu territori provinent de les Illes Britàniques. Si bé en el primer cas es va poder reorganitzar l’arribada dels turistes per França, la darrera mesura va tancar completament el mercat, afectant els establiments andorrans.

Respecte a la temporada, ambdós professionals són optimistes de cara a la recuperació econòmica. En primer terme, Juanra Moreno considera que “tot i que hi ha cancel·lacions, que n’hi ha, les perspectives són bones; no serà un hivern com altres anys, però de moment són bones”. Jordi París detalla, per la seva banda, que “al gener tindrem unes dues setmanes o una setmana i mitja de transició que seran una mica fluixes, fins a la remuntada de final de gener i de febrer, però aquesta és una conseqüència de la bona afluència que estem tenint ara”.

Cues a la frontera

El servei de Mobilitat va registrar ahir cues en diversos punts del país a causa de l’afluència de visitants. Al matí es van registrar cues per entrar al país des d’Espanya, mentre que a la tarda van tenir lloc a les entrades de Canillo i de la Massana.

Els turistes van omplir l'avinguda Meritxell.

tracking