Feminisme

Acció Feminista recalca que l'avortament no incompleix la Constitució

L'entitat es basa en l'informe encarregat pel Govern i denuncia que "prohibir la interrupció de l'embaràs en casos de risc per la dona és maltractament institucional"

Acció Feminista denuncia que dones de serveis essencials no reben el 100% de la baixa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acció Feminista demana a través d'un comunicat, la despenalització de l'avortament emparant-se en l'informe jurídic encarregat pel Govern i constata que "en cap cas aquest fet incompleix la Constitució". A més, considera que la seva legalització al país "suposa respectar els convenis internacionals que ara mateix s'incompleixen" i que "en qualsevol estat democràtic s'han de prevaldre els drets de la dona".

L'organització insisteix en la diferenciació entre embrió i fetus "bàsica per abordar el debatcientificoètical voltant de quan comença la vida humana i la seva protecció" i argumenta que "fins a la 14a setmana de gestació el fetus no comença a desenvolupar l'activitat cerebral". A més, destaquen que prohibir la interrupció de l'embaràs en els tres supòsits bàsics, concretament en els casos de risc per a la vida de la dona, violació, incest o danys greus al fetus és "maltractament institucional".

L'informe exposa com s'ha legislat la interrupció voluntària de l'embaràs en països d'herència cristiana. En aquest aspecte, l'entitat vol destacar que la Constitució recull que "Andorra és un Estat no confessional", i per aquest motiu consideren que "l'anàlisi s'hauria d'haver basat en els països més avançats en democràcia". Aixímateix,defensen que el dictamen jurídic de l'informe encarregat pel Govern conclou que l'avortament està acceptat en 38 països europeus i que els únics en què està penalitzat en tots elscasos, inclús en cas que la dona pugui perdre la vida, són el Vaticà i Andorra. En aquest sentit, Acció Feminista vol fer referència al Papa Joan Pau II "que va ser inhabilitat durant un dia per aprovar la legalització de l'avortament en aquest país. És a dir, es va trobar una solució aplaudida pel Vaticà" i defensen que "si es volen trobar solucions espodentrobar"; reiterant que "'l'informe subratlla que el copríncep episcopal pot evitar signar la llei".

Davant d'aquestes conclusions, l'entitat reclama en un comunicat "solucions per la vulneració de drets de les dones" i que "els representants polítics treballin per la legalització de la interrupció voluntària de l'embaràs amb l'objectiu de protegir els drets sexuals i reproductius de les dones". Per això defensen que "és fonamental crear un grup de debat amb totes les forces polítiques per abordar el tema". Alhora, sol·liciten al Govern que "s'informi les dones de les opcions d'interrupció de l'embaràs que tenen" a més de reclamar que "les dones andorranes puguin accedir a l'avortament farmacològic durant les nou primeres setmanes d'embaràs que es pot dur a terme al servei d'Urgències de la Fundació Sant Hospital de la Seu".

Per concloure el comunicat, Acció Feminista posa de manifest que "la interrupció voluntària de l'embaràs no afecta tothom, sinó les dones, exclusivament. És per això que no estem d'acord a dur a terme un referèndum, perquè creiem que s'han de respectar els drets humans individuals de les dones, que estan per sobre de l'opinió de la comunitat". I exposen que l'informe, l'encàrrec del qual valoren positivament, "manca de perspectiva de gènere".

tracking