Salut detecta la variant òmicron en aigües residuals

El Govern notifica 3 ingressats més a planta i es mantenen els 14 llits ocupats a UCI, tot i que 4 pacients ja no requereixen ventilació mecànica

Hospital Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La secretaria d'Estat de Salut, Helena Mas, ha informat en la actualització sanitària d'aquest divendres que aquesta setmana es va detectar la presència de la variant òmicron per primera vegada en les aigües residuals en una proporció inferior al 30%. Segons Mas: "No podríem dir que el 30% de casos és fruit d'òmicron, sinó que sabem que hi ha òmicron. El que no sabem és quina és la proporció dels malalts del dia 21 que teníen la variant òmicron". La variant òmicron és més infecciosa que les seves antecessores, però té menys mortalitat. Les conseqüències de la seva arribada, segons ha explicat Mas és que "esperem que la pressió al sistema sanitari baixi, però tindrem una pressió més alta a l'atenció primària". En aquest sentit, la secretària d'Estat de Salut ha anunciat la creació d'un grup de treball per adaptar els circuits a la variant òmicron: "Volem que hi hagi tots els actors implicats, volem definir els circuits i protocols perquè preveiem que tindrà un impacte de contagis i volem estar preparats per a l'augment", ha comentat. En aquest sentit, una de les primeres mesures que impulsarà el Govern és l'increment de les taules per a vacunar, que passaran de 4 a 6, amb l'objectiu d'augmentar la capacitat d'inocular els vaccins; Helena Mas també ha anunciat que la setmana que ve s'espera l'arribada de 20.000 dosis de Moderna provinents de França, a més de les 21.000 de Pfizer que enviarà Espanya.

La incidència de la covid segueix incrementant amb 159 positius nous segons s'ha informat el Govern en l'actualització sanitària. D'aquesta manera, des de l'inici de la pandèmia s'han notificat 21.730 casos. Els casos actius també han incrementat, actualment en són 1.721, una catorzena més que ahir.

La pressió hospitalària ha augmentat després que dels 16 pacients que restaven ingressats a planta se'n sumessin 3 més en les últimes hores. El nombre de llits ocupats d'UCI ocupats es mantenen en els 14, malgrat que pacients, ja no necessiten ventilació mecànica. Segons la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, "és una xifra que ressaltem, perquè aquesta onada vam arribar a tenir un pic de 17 pacients a l'UCI. És un indicador de la capacitat de descontrol que té la pandèmia".

La incidència en la població escolar ha baixat, actualment en són 141, 39 aules d'elles es troben en vigilància activa (31 total i 8 parcial), i 102 aules, en vigilància passiva.

Les xifres de vacunació segueixen incrementant poc a poc, actualment s'han administrat 130.409 vacunes. El 82,5% de la població vacunable ja té la primera dosi, és a dir, un total de 57.455; la segona punxada l'han rebut 55.723 persones; i finalment, la tercera dosi ja s'ha inoculat 17.231 vegades.

tracking