L'UCI puja a 14 pacients amb 10 no vacunats

L'augment d'ocupació ha obligat a suspendre les intervencions programades no urgents per recol·locar professionals sanitaris

Alerta a l'hospital per dos nous brots de CovidSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut s'ha mostrat avui contundent amb la crida a la vacunació argumentant l'augment "molt important" d'ingressos que s'ha produït des de divendres per l'empitjorament de persones no immunitzades que s'han contagiat de covid. Joan Martínez Benazet ha remarcat que l'hospital suma 39 pacients amb 25 afectats a planta i 14 malalts a l'UCI, tots ells amb ventilació mecànica, dels quals 10 no estan vacunats. I ha especificat que aquests afectats no tenien patologies prèvies que els fragilitzen i ha detallat que tenen 41 anys, 43 anys, 50 anys, 53 anys, hi ha dues persones de 60 anys, una de 61, una de 64, una de 70 i una de 71. Els quatre infectats vacunats que hi ha a cures intensives tenen tots malalties que els fan més vulnerables.

El titular de Salut ha assegurat que aquesta situació "ens preocupa moltíssim" i ha explicat que l'increment de la pressió sanitària ha obligat a suspendre totes les intervencions que no sigui urgents o de pacients oncològics. I ha subratllat que no es poden fer més operacions per destinar els anestesistes a reforçar l'atenció als pacients més greus de l'àrea covid i ha apel·lat als no vaccinats "a no escoltar el soroll de les maldalts de les vacunes i a vacunar-se" perquè el seu comportament "té conseqüències per a d'altres persones perquè sense els no vacunats no ens veuríem obligats a obrir més UCI ni ajornar operacions". I ha precisat que no es poden fer operacions de cirurgia major perquè moltes vegades requereixen ingressar a l'UCI i s'ha d'evitar més ocupació.

Martínez Benazet ha exposat que s'ha hagut d'activar una fase del pla de contingència de la covid i obrir una nova UCI a la primera planta. El centre ha redistribuït els malalts més greus amb 12 que es queden a l'UCI de sempre, 2 estan a la de la primera planta que té capacitat per a una desena de malalts; i 6 que no tenen la infecció i entre els quals es preveuen dues altes avui han passat a l'àrea de cures intensives que es va habilitar a cirurgia major ambulatòria. I ha incidit que el pla de contingència permet arribar a 22 malalts amb covid ventilats i s'estima que hi pugui haver 20 persones que requereixin ventilació en aquesta onada. Si el total s'acosta a aquesta xifra caldria obrir una UCI més, la de reanimació "però hauríem d'evitar saturar cures intensives" perquè el ministre ha recalcat que també s'ha de tenir en compte que els professionals estan cansats després de 20 mesos de pandèmia. "Ara hi ha un percentatge d'ocupació perfectament admissible però té un cost perquè ens obliga a traslladar anestesistes i a suspendre operacions", ha recalcat.

El ministre ha emfatitzat que "són molt bones notícies" que s'està torçant la corba de la sisena onada després d'assolir el pic però que l'increment d'ingressos és conseqüència de les infeccions de fa dos i tres setmanes i que continuarà el degoteig de casos que entraran a l'UCI. La taxa de reproducció del virus se situa en 0,93 el que significa que per primera vegada des del 17 d'octubre baixa d'1 el que ha valorat com una dada "positiva" que li fa ser optimista "perquè baixem" mentre que s'ha mostrat "pesimista" per la gravetat de la situació per als no vacunats.

897 vacunats divendres

El ministre ha ressaltat la necessitat de posar els vaccins per prevenir els casos greus de la infecció i ha indicat que divendres hi va haver 897 inoculacions amb un total de 120.118 administrades ja. Salut va registrar 198 primeres punxades, 54 de segones i 645 de terceres dosis que ja arriben a 8.552. Joan Martínez Benazet ha indicat que s'està convocant per a la tercera injecció al personal educatiu i es baixa fins als 59 anys.

El ministre ha reiterat que sense tenir el 80% de la població major de 16 anys vacunada i amb la velocitat de transmissió de la variant delta del virus "fa un mes que estaríem tancats i seria més greu perquè estaríem a les portes de l'hivern" i per això ha recalcat "fem servir les vacunes que en tenim".

tracking