TRÀNSIT

La xarxa viària encara pateix els efectes del temporal

La majoria de les estacions d'esquí es troben tancades a causa de la climatologia

La carretera entre Ransol i Canillo aquest matí
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lapse que es va viure ahir al vespre a causa de les condicions meteorològiques en diversos punts de la xarxa viària ja s'ha desbloquejat, segons ha informat aquest matí el Departament de Mobilitat. Tot i això, la circulació encara es troba afectada, especialment al nord del Principat.

Els accessos a Arcalís, Sorteny, Montaup, la Coma de Ransol, el Port d'Envalira i l'accés a França per la carretera RN22 continuen tancats. Aquest darrer, es preveu que es pugui obrir aquesta tarda. "Mantenim contacte directe amb les autoritats franceses. Ells també es troben en una situació similar amb molta neu acumulada i un perill d'allaus important" informava Cristian Ponts, de Protecció Civil.Pels volts de la una del migdia sí que s'ha pogut restablir la circulació normalitzada entre Soldeu i el Pas de la Casa després d'hores en que la circulació ha estat afectada per una allau que es va precipitar a la via ahir al vespre. El port d'Envalira sí que resta tancat i el pas pel túnel és gratuït per als residents al Pas de la Casa.

Govern ha informat a través d'un comunicat aquest matí que les restriccions s’aniran aixecant progressivament i s’espera que la situació quedi normalitzada a primera hora de la tarda. La carretera de Soldeu es va veure afectada ahir a la nit sense danys personals. En aquest sentit, efectius de Conservació i Explotació de carreteres (COEX) han estat treballant des d’ahir a la nit per tal de netejar la carretera.

Per altra banda, és obligaotri l'ús de pneumàtics especials o equipaments a partir d'Incles a la carretera general 2.

Segons el Servei de Meteorologia durant les darreres 24 hores s'han acumulat entre 40 i 50 cm de neu nova. Pel que fa al risc d'allaus,des del Servei alerten que el perill es torna a situar entre molt fort (5/5) al nord del país i fort (4/5) a la resta del Principat, amb importants gruixos de neu que poden arribar a més de 2 metres. El mantell nival és molt inestable i desfavorable a qualsevol activitat. "Ens agradaria ser condundents amb el missatge de precaució. Des de Protecció Civil recomanem no realitzar activitats de muntanya tot i que les condicions puguin semblar òptimes" declarava aquest matí Cristian Pons, director de Protecció Civil, en relació a la bona previsió que s'anuncia per a les properes hores i de cara a demà. "Demanem que només es facin sortides en els recorreguts habilitats i securitzats per les estacions d'esquí" afegia deixant clar que tot i que la situació meteorològica més complexa ja ha passat el risc encara es manté. Per altra banda, es preveu que les nevades quedin restringides al nord durant el dia i el vent amaini.

Pel que fa a les estacions d'esquí, Vallnord ha informat aquest matí que el sector d’Arinsal romandrà tancat durant tot el dia a causa de la climatologia i el fort risc d’allaus. A més, de moment, l’accés a Comallemple per carretera està tancat. Per altra banda, els sectors Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp del domini esquiable de Grandvalira es troben tancats mentre que els sectors de Soldeu i el Tarter es troben en obertura limitada, a cotes baixes. Des d'Ordino Arcalís s'ha fet saber que l'estació roman actualment tancada a causa de la climatologia. Naturland resta obert parcialment. Durant el dia d'avui encara s'acumularan fins a 25 cm de nou nova suplementaris als cims del nord, segons el Servei de Meteorologia. El vent de nor-oest amainarà lleugerament durant el dia però encara transportarà la neu nova de les darreres hores. Durant la tarda la temperatura pujarà lleugerament, tot i que es farà més notable demà amb una àmplia presència del sol.

Els diferents departaments i cossos implicats –Bombers, Policia, Protecció Civil, COEX, els serveis de circulació comunals, mobilitat i meteorologia– mantenen contacte constant i treballen coordinadament. El Govern recomana seguir les indicacions i la informació de la xarxa viària actualitzada facilitada pel Departament de Mobilitat, així com els consells i prevencions que indica Protecció Civil a través

dels canals habituals.

Imatges de les fortes ventades a l'estació de Pal.

Imatges de les fortes ventades a l'estació de Pal.

Un efectiu del COEX.

La rodontda d'Anyós aquest matí.

Allau entre Bordes d'Envalira i Soldeu

tracking