La corba s'aplana

El ministre nega que la situació sanitària al país sigui la pitjor d’Europa

Cues al centre de vacunació de la plaça de Braus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Si no tenim cap ensurt, i ho dic amb cautela, crec que estem arribant a la baixada de la corba.” Amb aquestes paraules, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que la corba de la sisena onada comença a estabilitzar-se, després que la jornada deixés 168 nous positius respecte a dimecres. Així, la xifra de casos actius se situava aquest dijous en 2.310 i la de casos totals des de l’inici de la pandèmia s’enfilava a 19.440. Les altes van escalar a 16.995 i les defuncions es van mantenir en 133.

Pel que fa a la pressió assistencial, el nombre d’hospitalitzats a planta va baixar a 20 pacients –quatre menys que dimecres, que van rebre l’alta– i la d’ingressats a l’UCI es va mantenir en set –sis dels quals requerien ventilació mecànica–. Paral·lelament, a l’àrea d’atenció Covid d’El Cedre, dos pacients van superar la malaltia i van poder retornar al centre residencial de Sant Vicenç d’Enclar, mentre que quatre seguien requerint atenció mèdica. Malgrat la tímida millora de la situació sanitària, Benazet va avisar que la pressió sanitària “per inèrcia es mantindrà en els pròxims dies”, tot recollint la possibilitat que inclús pugi una mica. Tanmateix, va destacar la importància de la vacunació, ja que “la meitat dels pacients a l’UCI són persones no vacunades” que estaven sanes, a diferència dels “vacunats que ingressen ara”, que “són persones d’edat més elevada i persones fràgils”.

Pel que fa a la població escolar, una de les més afectades pel virus actualment segons alertava aquesta setmana el cap de Govern, Xavier Espot, l’escenari que va deixar la darrera jornada va ser de 114 aules sota vigilància activa –55 total i 59 parcial– i 38 en vigilància passiva.

Servint-se d’unes gràfiques, Benazet va explicar que la corba “després d’unes vuit setmanes comença a baixar” i va equiparar la situació andorrana amb l’alemanya, amb qui guarda “un patró similar”. En canvi, va apuntar que els països de l’entorn, com ara França o algunes comunitats autònomes d’Espanya, estan arribant als 1.000 casos per 100.000 habitants. Davant aquesta situació, va justificar que les dades d’Andorra, “explicades de forma freda” poden insinuar “que tenim una situació pitjor. Però ni en pressió sanitària, ni en letalitat, estem en la situació d’aquests altres països” i va negar que “les nostres dades no són, com diuen alguns, les pitjors d’Europa. Al contrari, la taxa de letalitat és de les més baixes d’Europa i l’impacte sanitari és controlat i molt assumible”.

Per contenir la pandèmia, un cop més, el titular de la cartera de Salut va emfatitzar que “ens està ajudant la vacunació”, mentre assenyalava que la mortalitat “comença a ser important” en països amb un percentatge de vacunació al voltant del 74 per cent i que es dispara per sota del 60 per cent. En aquest sentit, Benazet va informar que Andorra es troba “al marge del 81 per cent” i que “convindria estar al 90 o al 92 per cent”. Per aquest motiu va recordar novament que el país s’hauria d’emmirallar en Portugal, que “té un comportament exemplar de cara a la vacunació” i va alertar que “vindran més onades, la pandèmia no acaba aquest hivern. Arribem al 90 per cent de la població vacunada i posem-nos a la tercera dosi”.

Pel que fa a les restriccions sanitàries, Benazet va assegurar que “serem extremament prudents” perquè “volem arribar a Nadal amb les millors condicions possibles”.

ELS VACCINS PER ALS INFANTS NO ARRIBARAN ABANS DEL GENER

Països com Espanya començaran, la setmana vinent, a administrar la vacuna contra la Covid-19 als menors d’entre 5 i 11 anys. Davant aquest escenari, Benazet va assegurar que Andorra ha demanat adquirir els fàrmacs específics per als infants menors de 12 anys, “però no preveiem que arribin abans del gener”. El motiu és que els vaccins no els poden comprar directament als laboratoris, sinó que cal fer-ho a través dels mecanismes d’aprovisionament –COVAX i la UE–. “És una realitat que afecta tots els països tercers de la Unió Europea”, va admetre. Sobre la decisió d’administrar aquestes vacunes als menors, el titular de la cartera de Salut va recordar que “és una decisió molt personal dels pares, que demanem que recolzin amb el seu metge de capçalera”. Ara per ara, el ministre va centrar l’atenció en les terceres dosis. Pel que fa a aquests vaccins, ahir hi havia 7.907 persones de més de 59 anys que l’havien rebut. Benazet va mantenir que, tal com ja s’havia previst, la franja d’edat anirà baixant progressivament i que, a finals d’any, esperen haver vacunat amb la dosi de recordatori les persones de 50 anys o, inclús, de menys edat. Des de l’inici del Pla de vacunació i fins aquest dijous, ja s’havien administrat al Principat un total de 119.221 vacunes. D’aquestes, 56.667 eren primeres dosis, 54.647 segones i 7.907 terceres. Això suposa que el 78,9% de la població vacunable ja havia completat la doble pauta.

tracking