Els pares que es quedin a casa amb els nens confinats rebran ajuts

La mesura que genera més malestar és l’augment de cribratges entre els menors

Un sanitari realitza un test d'antígens a un menor.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A partir de dilluns que ve, els cribratges a primera enseyança es doblaran –seran imprescindibles per assitir al menjador escolar i a les activitats extraescolars– i es confinarà les aules quan hi hagi un sol positiu. Davant aquestes mesures, que podrien comportar un increment dels confinaments, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recordar que els pares que s’hagin de quedar a casa per tenir cura d’un fill confinat podran demanar l’ajut econòmic previst per aquesta situació.

Es tracta d’una mesura aprovada anteriorment que preveu una prestació que pot demanar o bé un únic progenitor, o tots dos –en règims de torns– i que s’allargarà el temps que la persona hagi de romandre al domicili per tenir cura del menor de catorze anys o de la persona amb discapacitat a càrrec en aïllament. El ministre va indicar que Afers Socials està acabant d’ajustar-la per fer-la més àgil i perquè sigui d’aplicació en casos en què el nen s’hagi contagiat de Covid, però també quan s’hagi de confinar a casa per ser contacte d’un positiu. L’import a percebre per les les hores de treball no efectuades es calcula sobre la base del salari mínim horari interprofessional vigent i, en qualsevol cas, el valor del còmput mensual no pot superar el salari mínim interprofessional.

Pel que fa a l’acollida de la notícia de l’endurmient de les restriccions, la presidenta de l’Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l’Escola Andorrana (AMPAEA), Susanna Venable, va destacar la “diversitat d’opinions” de les famílies, ja que representen 4.000 alumnes. Tanmateix, va admetre que, de moment, “pensem que haurem de donar un temps a les noves mesures per veure si baixen els contagis i si són efectives”. Segons va detallar Venable, la mesura que ha despertat més malestar entre els pares ha estat la dels dos cribratges setmanals, per la “incomoditat” que suposa. En canvi, explicava que no s’han rebut tantes queixes pel que fa al confinament de les aules de primera ensenyança amb un únic positiu. A tall d’exemple, Venable va explicar que, en el seu cas personal, els seus fills “no s’han queixat” pels cribratges i que, en canvi, “estan més decebuts amb el fet d’haver de portar la mascareta a l’escola tot el dia”

Per la seva banda, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va compartir ahir que algunes persones havien manifestat el seu malestar amb les noves restriccions a través d’una carta. En aquest sentit, va aprofitar per manifestar que compartia algunes de les frases del text, com ara que els infants són el futur d’Andorra o la preocupació per la seva escolaritat. De fet, Vilarrubla va argumentar que és justament la defensa de l’escolaritat “el que ha provocat que fem aquests esforços per mantenir les escoles obertes”. La ministra també es va mostrar comprensiva amb els inconvenients que poden suposar els confinaments, però va argumentar que no és el mateix confinar una classe que enviar a casa les més de 500 que hi ha al país i va exposar que actualment no s’arriba ni al 10% de classes tancades.

Un infant se sotmet a un cribratge a l'stoplab de la plaça de Braus.

tracking