"Tímida millora" amb baixada a 168 contagis

La xifra d'ingressats es redueix a 31 amb altes a l'hospital i de padrins a El Cedre

Proves TMA i TRA

Proves TMA i TRAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dades mostren avui "una tímida millora" de la incidència de la covid amb baixada de la mitjana de contagis i dels ingressats el que indica "i ho dic amb cautela que si no tenim cap ensurt estem arribant a la baixada de la corba", segons ha destacat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet ha explicat que els contagis es redueixen avui a 168 després d'haver registrat un pic per sobre dels tres centenars i els hospitalitzats a 31, sis menys que ahir. L'hospital té 20 pacients a planta amb quatre altes avui i a l'UCI hi ha 7 malalts amb el virus, dels quals 6 necessiten ventilació mecànica. A l'àrea de coronavirus habilitada a El Cedre la situació millora perquè dels sis padrins que hi havia ahir dos han rebut l'alta i han tornat al centre on resideixen, la clínica Sant Vicenç d'Enclar.

El total d'afectats pel virus ascendeix a 19.440 amb 2.310 casos actius, mig centenar més que ahir, i 16.995 s'han recuperat de la infecció amb 116 altes en les últimes hores. El ministre ha recalcat que s'ha d'analitzar la tendència de les dades en els propers dies perquè es confirmi la millora amb menys casos, menys positivitat a les proves i baixada de la taxa de reproducció RHO i ha assegurat que "serem extremadament prudents amb les decisions" sobre la pròrroga de restriccions vigents que acaben en cinc dies perquè ha reiterat que "l'objectiu és arribar al Nadal amb les millors condicions possibles".

El ministre ha insistit que "el que ens protegeix millor és estar vacunats" i per això "l'important és córrer amb la tercera dosi" que s'han de posar especialment les persones fràgils perquè tinguin alguna patologia que les posa en una situació més delicada si es contagien del virus.I ha destacat que "entre el 50% i el 60% dels ingressats a l'UCI no estan vacunats i són persones que prèviament estaven sans mentre que els vacunats de l'UCI tenen més edat i són més fràgils". La tercera punxada ha assegurat que s'està demostrant que "és molt eficaç davant noves variants i de vacunes que poden perdre efectivitat".

565 nous vacunats

Martínez Benazet ha tornat a fer una crida a la vacunació com eina per aconseguir estar millor i ha informat que s'han administrat 565 primeres dosis aquesta setmana i es preveu posar unes 160 entre dilluns i dimarts vinents "el que és una mostra de que les persones s'estan adherint al procés de vacunació". I ha recalcat que "ens hem convèncer que l'estratègia és vacunar. Vindran més onades i quan més vacunats menys impacte tindrem".

Salut ha administrat ja 7.907 terceres injeccions i ja s'ha citat a persones que tenen més de 59 anys per rebre el vaccí la setmana vinent. Joan Martínez Benazet ha indicat que abans de Nadal s'arribarà per sota de la franja de 50 anys amb la punxada de reforç i que s'ha canviat el criteri i ara es revacuna als 5 mesos de la segona dosi. Amb doble pauta hi ha un 78,8% de població major de 16 anys i amb una punxada un 81,5% de ciutadans. El percentatge de menors de 12-15 amb una inoculació és del 65,4% i amb doble pauta hi ha un 57,8% de joves.

El ministre ha tornat a posar l'exemple de Portugal pel percentatge de vacunats que s'ha 'assolir que en aquell país se situa entre el 90% i el 91%. I ha mostrat unes taules per evidenciar que els països amb més immunitzats tenen menys letalitat com és el cas d'Irlanda, Portugal, Malta o Andorra, l'índex de defuncions puja amb nivells de vaccinació al voltant del 75% "i es dispara si no arriben al 67%". Martínez Benazet ha reivindicat que "les nostres dades no són les pitjors d'Europa" en aquesta sisena onada perquè si només es valora la incidència per 100.000 habitants és una informació parcial i ha incidit que a Andorra la letalitat és més baixa que a d'altres països i la pressió sanitària "està controlada i en cap onada ha estat tan baixa".

El titular de Salut ha tornat a situar entre el gener i el febrer la data de subministrament de vacunes per a infants al Principat i ha exposat que són uns fàrmacs diferents als dels adults i només es podem adquirir per Covax o subcontractant per cessió a països de la UE i ja se n'han demanat. I ha recordat que els vaccins per a nens de 5 a 11 anys es posaran a disposició de la població i els pares podran triar lliurement si volen vacunar als fills.

tracking