Justícia

Els menors podran substituir per formació la sanció per alcohol o droga

Es proposarà participar en un programa de rehabilitació d’entre tres i deu hores

Zona del rocòdrom d'Escaldes, lloc de botellons.F. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir desenvolupar un reglament per canviar les sancions que rebin els menors d’edat per consum d’alcohol i altres drogues tòxiques, per un programa de rehabilitació orientat a prevenir, detectar i tractar problemàtiques relacionades amb el consum i la tinença d’aquestes substàncies. Així ho va explicar el ministre Eric Jover, que va apuntar que “el que es busca és passar de la sanció administrativa a programes preventius i amb càrrega pedagògica amb l’objectiu de canviar hàbits”. La mesura es troba contemplada a la Llei 13/2020, de Seguretat Pública, que exclou la possibilitat de la substitució de la sanció pel programa de rehabilitació en cas de reincidència.

El programa dona una resposta educativa alternativa a la sanció pecuniària, amb la finalitat d’evitar o disminuir els riscos associats al consum d’aquestes substàncies. Segons va indicar el ministre Jover, el pla de treball individualitzat té una extensió mínima de tres hores i màxima de deu hores i el porten a terme professionals de la psicologia clínica de l’àrea de justícia juvenil i mesures penals alternatives. Val a dir que a la primera sessió el menor haurà d’assistir amb els seus pares o tutors legals i s’hi valoraran per part dels professionals els factors de risc i de protecció, amb l’objectiu de definir el pla de treball individualitzat per fer una intervenció educativa personalitzada.

Així mateix, cada sessió tindrà una durada d’una hora i la sanció es considerarà commutada quan s’hagi completat el programa de formació. És a dir, tal com també preveu la Llei de Seguretat Pública, si s’abandona el programa es reactiva la sanció, que haurà de ser abonada en un mes.

En concret, la normativa estableix que “l’incompliment, total o parcial, del Programa alternatiu de rehabilitació per a persones menors d’edat comporta l’exigència de la sanció inicialment imposada, l’import de la qual ha de ser satisfet dins el termini màxim d’un mes a partir del moment en què es notifiqui al representant legal del menor la resolució d’incompliment”.

MÉS

-Quota d’immigració

El Govern va aprovar ahir una nova quota general de 250 permisos de residència i treball. En concret, 50 permisos queden reservats per a professionals liberals i 200 per altres supòsits.

-Infermer a pistes

El Consell de Ministres també va validar un decret d’habilitació especial per exercir la professió titulada d’infermer durant aquesta temporada d’esquí per poder treballar al centre mèdic d’atenció a les pistes d’esquí de Soldeu-el Tarter-Canillo.

-Beques fullbright

El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha obert la convocatòria de la beca destinada a la formació dels docents durant sis setmanes als Estats Units en el marc del programa d’intercanvi Fullbright. El termini per presentar les sol·licituds es tancarà el proper 10 de gener.

-Universitat Carlemany

El Govern va aprovar ahir un conveni de col·laboració amb la Universitat Carlemany perquè el personal fix de l’administració pugui exercir la pràctica docent en aquest centre d’ensenyament superior.

tracking