s'activa l'alerta per l'alt risc d'allaus

El forfet extraescolar es posa a la venda dimarts

Govern aprovarà dilluns els preus en una reunió extraordinària

L'alt risc d'allaus recomana que la pràctica de l'esquí se cenyeixi a les estacions.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, ha anunciat aquest matí que el forfet extraescolar es posarà a la venda dimarts vinent després de l'acord assolit ahir a Ski Andorra amb la incorporació de Joan Viladomat. Vilarrubla ha explicat que el conveni se signarà "en les pròximes hores o dilluns" amb les mateixes condicions que hi havia fins ara i amb una validesa d'un any perquè ja estava previst que la temporada vinent s'havia de revisar.

La titular d'Educació ha indicat que s'estan tancant els detalls del compromís assolit per signar el conveni i que dilluns el Govern celebrarà una reunió de consell de ministres extraordinària per aprovar les subvencions i els preus que tindrà el forfet per a infants i joves. Ester Vilarrubla ha manifestat que considera que l'acord s'ha tancat "pel convenciment de totes les parts que signar el conveni era beneficiós per a la població, per als escolars i que no perjudica a ningú".

Ski Andorra ha informat que els infants i joves fins a 18 anys i els universitaris del país tindran aquest cap de setmana passis gratuïts a totes les estacions fins a l'espera que es posi a la venda el forfet extraescolar de temporada.

Desbloqueig

Una reunió ahir al vespre ha permès a arribar a un acord intern a Ski Andorra per desbloquejar el forfet extraescolar i l’esquí escolar. En la trobada hi van participar el president de Ski Andorra, Francesc Camp; el director general de Grandvalira Ensisa, David Hidalgo; el director general de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, i el director general de Saetde, Joan Viladomat, que és qui va organitzar la reunió d’ahir per exposar que finalment s’integrava a l’acord. Viladomat havia mantingut prèviament una trobada amb el comú d'Encamp i el d'Ordino com a socis de Saetde i Secnoa.Avui està convocada una reunió amb el Govern per informar de l’acord intern de Ski Andorra i per tancar els serrells que han de permetre posar en marxa el forfet extraescolar ja començada la temporada i iniciar l’engranatge de l’esquí escolar.

Unes hores abans, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, havia explicat que es mantenia el bloqueig per a la venda del forfet extraescolar i havia indicat que es “continuava treballant” per desbloquejar la situació i que hi havia “la voluntat” que es fes com sempre, però que no estava només en mans del Govern”.

Cal recordar que la sanció que el Govern va imposar a Saetde per incompliment de contracte en la gestió del refugi de l’Illa era el que estava bloquejant l’acord del forfet extraescolar. Joan Viladomat sostenia que l’enfrontament amb l’executiu –que ha acabat a a Batllia perquè l’empresa ha recorregut contra la convocatòria d’un nou concurs per a l’explotació del refugi i la nova adjudicació– impossibilitava que Saetde arribés a un acord amb la mateixa administració amb què manté un plet. L’executiu, per la seva banda, replicava que és un acord amb Ski Andorra, no pas amb Saetde.

ALERTA PER L'ALT RISC D'ALLAUS I PREALERTA PER PLUJA I NEU

El departament de Protecció Civil va activar ahir una alerta per risc d’allaus després que el Servei Meteorològic anunciés que en el transcurs de la nit s’assoliria el grau de perill 5 (molt fort) a la major part del territori. A mé́s també es va activar una prealerta per l’aví́s taronja per les pluges que al nord del paí́s poden deixar entre 40 i 60 mm al llarg de l’episodi. També́ es va emetre un avís groc per neu a tot el territori amb un límit d’aiguaneu que se situarà̀ a primeres hores al voltant dels 1.800 metres i un avís per vent al centre-sud del paí́s. Pel que fa al risc d’allaus, es recomana a la ciutadania no fer activitats a la muntanya i utilitzar tan sols els recorreguts segurs de les estacions que estiguin oberts. El COEX va fer ahir tirs preventius d’allaus a les zones de risc i es va decidir tancar preventivament els accessos a Arcalís, Sorteny, la Coma de Ransol i a Montaup i es farà̀ una vigilà̀ncia constant. Des de Vallnord van anunciar que el sector d’Arinsal estarà tancat avui pel risc d’allaus. Davant la previsió de nevades generalitzades a tot el país, l’executiu va decidir desdoblar aquest matí algunes línies del transport escolar i avançar algun dels horaris.

Una llevaneu treballant a la carretera.

tracking