Prestació per als pares pel confinament dels nens

El Govern està revisant l'ajuda perquè inclogui els progenitors dels escolars aïllats a més dels positius

El ministre Benazet comentant l'actualització sanitàriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan MartínezBenazet, va assenyalar ahir a la tarda que els pares que tinguin un fill confinat poden demanar l'ajuda per haver de cuidar els nens acollint-se a la mesura que es va aprovar en fases anteriors de la pandèmia i que està activa. La prestació la pot demanar un dels dos progenitors i el ministre va indicar ahir que Afers Socials estava acabant d'ajustar-la per fer-la més àgil i perquè fos d'aplicació tant quan es demana perquè el nen està contagiat de Covid com quan està confinat a casa per ser contacte de positiu i no pot assistir a l'escola. Justament, després es va fer públic el decret en unBOPAextra que assenyala que l'ajuda serà d'aplicació fins que el Govern acordi deixar-la sense efecte.

Tal com especifica la normativa, es poden beneficiar d'aquest permís les persones assalariades o que exerceixen una activitat per compte propi; que treballin en activitats obertes i autoritzades a obrir; que s'hagin absentat del lloc de treball per tenir cura dels menors. I en cas que puguin acreditar que els dos progenitors o assimilats es troben en la mateixa circumstància, o que són famílies monoparentals, i que no hi ha cap familiar fins al segon grau de consanguinitat o d'afinitat que pugui tenir cura dels menors o les persones amb discapacitat a càrrec.

Per altra banda, no podran percebre la prestació, els administradors de societats; les persones que exerceixen una activitat per compte propi i els assalariats que puguin portar a terme la seva activitat mitjançant el teletreball; les persones que es beneficiïn al mateix període d'altres prestacions ni les assalariades afectades per una suspensió temporal del contracte de treball.

Només un sol dels progenitors o assimilats pot accedir al permís retribuït, o poden fer-ho ambdós en règim de torns, que ha de ser per jornades senceres de treball. La durada del permís correspon al període en què la persona ha de romandre al domicili per tenir curade lapersona menor de catorze anys o de la persona amb discapacitat a càrrec en aïllament.

Així mateix, tal com assenyala l'executiu, l'import corresponent a les hores de treball no efectuades es calcula sobre la base del salari mínim horari interprofessional vigent. I en qualsevol cas, el valor del còmput mensual de les hores de treball no efectuades i compensades pel Govern no pot superar el salari mínim interprofessional. En cas que la persona beneficiària del permís retribuït hagi rebut durant el període de vigència d'aquest Reglament una ajuda econòmica ocasional del departament encarregat dels afers socials per atendre necessitats bàsiques, es dedueix de la compensació que pugui correspondre al treballador. El Govern es fa càrrec de la part empresarial de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) en la branca general i de jubilació durant el temps que el beneficiari percebi l'ajut, però no es fa càrrec de l'aportació a la cotització que correspon al treballador assalariat o per compte propi; aquesta quantitat es descompta de l'import de la compensació que li correspongui.

Les noves mesures de dilluns poden comportar un increment delsconfinaments, ja quees canvia el criteri vigent fins ara per a primària i serà confinada tota la classe només amb un positiu, com ja es fa a maternal. Fins aracaliatres contagiats amb el virus a l'aula de primera ensenyança per tancar-la i aquesta ràtio queda vigent a segona ensenyança, batxillerat i formació professional.

tracking