Cribratge als infants per a activitats a acadèmies i dels comuns

La ministra d'Educació ha anunciat que es pot presentar el resultat del test a les escoles o un certificat que acrediti el negatiu

Stop Lab de Creu Roja al Prat Gran d'EscaldesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'obligació dels menors d'haver passat un cribratge per accedir al menjador escolar que entra en vigor dilluns s'estén també a les activitats que es facin fora de la jornada educativa. La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, ha comparegut aquesta tarda després del consell de ministres per detallar les mesures temporals que s'aplicaran a partir del 13 de desembre i exposar que els infants han de presentar un resultat negatiu d'un test d'antígens per fer activitats organitzades per acadèmies i pels comuns. El mateix que s'exigeix per a les extraescolars que facin les associacions de pares als recintes educatius, ja que queden cancel·lades totes les activitats que suposin haver de sortir de l'escola o que impliqui la participació de personal de fora de la bombolla de l'aula.

L'acreditació del cribratge es pot fer mostrant l'SMS del resultat del test que es fa als menors a les escoles o amb un certificat de la Creu Roja o del laboratori on s'hagi fet. Els controls es continuaran fent als centres educatius però també es poden fer als Stop Labs, de la plaça de braus, Escaldes i el Pas, en el cas que els pares considerin que el nen ha d'estar acompanyat per ells al moment de fer el test ràpid d'antígens. Aquestes obligacions no s'apliquen als infants que hagin passat la Covid en els últims 6 mesos que poden acreditar aquesta situació amb una declaració de responsabilitat, no cal demanar un certificat al metge. I també en queden exempts quan es confini la classe per la detecció d'un positiu.

La titular d'Educació ha animat els pares a autoritzar els cribratges que ara seran dues vegades per setmana dels fills a partir dels 6 anys i no dels 8 com es feia fins ara. Vilarrubla ha remarcat que les dades d'incidència del virus mostren que "hem de focalitzar més que en d'altre moments" els controls sobre la població no vacunada com som els infants d'entre 5 i 12 anys "que són els més afectats". I han insistit que el Govern prioritza mantenir les escoles obertes perquè "és molt important per la salut emocional dels infants" i perquè l'educació és un bé essencial.

El Govern ha informat que els nens que ja han estat cribrats aquesta setmana, dilluns o dimarts, hauran de repetir el cribratge als Stop Labs els dies 9, 10, 11 o 12 de desembre.

Ajuda per als pares

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assenyalat aquesta tarda que els pares que tinguin un fill confinat poden demanar l'ajuda per haver de cuidar els nens que es va aprovar en fases anteriors de la pandèmia i que està activa. La prestació la pot demanar un dels dos progenitors i el ministre ha indicat que Afers Socials està acabant d'ajustar-la per fer-la més àgil i perquè sigui d'aplicació tant quan es demana perquè el nen està contagiat de Covid com quan està confinat a casa per ser contacte de positiu i no pot assistir a l'escola. Les noves mesures de dilluns poden comportar un increment dels confinaments ja que es canvia el criteri vigent fins ara per a primària i serà confinada tota la classe només amb un positiu, com ja es fa a maternal. Fins ara calien tres contagiats amb el virus a l'aula de primera ensenyança per tancar-la i aquesta ràtio queda vigent a segona ensenyança, batxillerat i formació professional.

Martínez Benazet ha informat que avui hi ha 140 aules amb mesures de control per la pandèmia, 39 menys de les notificades dimarts. Totalment tancades hi ha 44 classes, 58 tenen part dels alumnes confinats i 38 estan en vigilància passiva. I ha incidit que altres països com França, Espanya o Dinamarca estan adoptant mesures en l'àmbit escolar perquè s'estan detectant més contagis.

tracking