SOCIETAT

Una protesta ciutadana causa 8,5 quilòmetres de cua a Oliana

Les retencions a la C-14 s'han prolongat des de l'inici de la concentració a les 16 fins a les 19 hores quan s'ha normalitzat la circulació amb fluïdesa

La concentració ha dificultat la circulació durant tres horesCynthia Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La C-14 ha registrat retencions de 8,5 quilòmetres pel tall de la carretera en els dos sentits que s'ha prolongat entre les 16 i les 18 hores per la protesta per reclamar que una nena del poble de Peramola afectada per una malaltia poc comú, rebi atenció personalitzada. La fluïdesa en la circulació no s'ha recuperat fins passades les 19 hores quan s'ha normalitzat el trànsit segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

La concentració s'ha fet a prop de l'embassament d'Oliana, al punt quilomètric145.5i les retencions han arribat fins al punt 154, afectant els vehicles que tornaven del pont de la Puríssima als llocs de residència. El departament de Mobilitat havia avisat a través de les xarxes socials de la concentració, prevista de 16 a 18 hores, que s'anunciava amb talls intermitents cada 15 minuts. Veïns i familiars de la nena, prop d'un centenar de persones han protestat a favor de trobar una solució per ella.

L'acció es va convocar fa dues setmanes i com que de moment la família de la menor no ha rebut una resposta per part de la Generalitat de Catalunya, s'ha mantingut. Els pares de la nena de9anys, la Maria Orrit, han seguit donant a conèixer el seu cas aquests dies, però de moment no han rebut una resposta que considerin satisfactòria per part del govern català. La seva petició és que se'ls ajudi a obtenir una plaça d'internat entre setmana per a la nena que pateix una malaltia denominada síndrome9p/Monosomia9p, de la qual per ara no se n'ha diagnosticat cap altre cas a Catalunya. Aquesta malaltia fa que la Maria tingui un retard del desenvolupament psicomotor, per la manca de to muscular i, en conseqüència, no té autonomia per menjar ni beure, per parlar o caminar sola, no pot controlar els esfínters i des de fa un temps pateix atacs epilèptics per sorolls quotidians com ara el tancament d'una porta o els estossecs.

La família considera necessari aquest ajut perquè treballen a Peramola i denuncien que ni a l'Alt Urgell ni a tota la regió de l'Alt Pirineu i Aran no hi ha cap centre d'educació especial, adaptat al seguiment personalitzat que necessita la Maria per poder seguir l'escolarització obligatòria. Tampoc no hi ha associacions ni fundacions que ajudin els nens amb necessitats especials. Aquesta situació, segons expliquen, fa impossible que pugui fer classe a centres educatius convencionals de la comarca o de comarques veïnes. Tot i això, el Servei Comarcal d'Educació els ha respost que està atesa "correctament" a l'escola pública d'Oliana i la família se sent desemparada perquè consideren que el centre no té els mitjans necessaris per donar-li el tracte adaptat que necessita.

Centres d'educació especial

En aquest context, la família s'ha de plantejar dur la nena a un centre d'educació especial, però els més propers segueixen estant lluny de Peramola i són a Manresa, Lleida i Andorra. Això, per tant, els obliga a deixar de viure al poble o bé fer uns 120 quilòmetres cada dia per venir a Andorra.

Les opcions que els planteja el govern català, com renunciar a la tutela de la menor i cedir-la a la Generalitat, el descarten i demanen que es tingui en compte l'absència d'aquests centres a les comarques de l'Alt Pirineu, cosa que els obliga a buscar-los fora de la regió pirinenca. Per aquest motiu, el grup parlamentari de la CUP ha expressat el seu suport a la protesta i fa una crida a sumar-se a la mobilització.

Un centenar de persones han protestat a favor de trobar una solució per la menor

Tall a la C-14 per la manifestació

La família demana una plaça d'internat entre setmana per a la menor

Avís de la manifestació

tracking