Defunció d'una dona de Sant Vicenç i 2.052 casos actius

La difunta estava ingressada a la planta Covid d'El Cedre i augmenten les hospitalitzacions

Residència El CedreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pandèmia deixa una nova víctima en les últimes hores. El ministre de Salut ha informat que una dona de 89 anys va traspassar ahir per la Covid després d'haver-se contagiat en el brot de la clínica Sant Vicenç d'Enclar de fa dos setmanes i estava ingressada a la planta Covid habilitada a la residència El Cedre. Joan Martínez Benazet ha donat el condol a la família remarcant que en aquesta situació de pandèmia "és més dolorós el comiat" en la compareixença de primera hora de la tarda per actualitzar les dades sanitàries. Al geriàtric de Santa Coloma queden ara sis padrins, cinc dels quals provenen del brot de la clínica.

Andorra suma així 133 difunts per la propagació del virus en una jornada amb 2.052 casos actius després dels 621 positius detectats des de divendres. El titular de Salut ha detallat que hi ha hagut 130 contagis nous divendres, 280 de dissabte i 211 diagnosticats diumenge que incrementen el total d'afectats a 18.631 persones, de les quals 16.446 s'han recuperat de la infecció.

La xifra d'hospitalitzats amb la Covid augmenta a 29 amb més casos greus perquè l'UCI suma 7 pacients i tots ells necessiten ventilació mecànica. A planta de l'hospital hi ha 16 afectats pel virus i 6 a l'àrea geriàtric d'El Cedre.

Sis no vacunats a l'UCI

Martínez Benazet ha detallat l'afectació del virus entre els malalts de cures intensives per informar que dels 9 pacients ingressats en aquesta unitat en la sisena onada 6 no estaven vacunats. El ministre ha subratllat que aquestes dades són encara són més representatives perquè el 80% de la població major de 16 anys s'ha posat el vaccí i perquè a més els no vacunats són persones més joves que tenen menys patologies.

El titular de Salut ha precisat que dels altres 3 infectats que han estat a l'UCI dos són persones amb patologies que els fragilitzaven. I ha incidit que aquest balanç de cures intensives demostra que "la vacuna protegeix" perquè els vacunats sí que es contagien "però tenen episodis menys intensos i el període d'infectivitat és més curt" i ha assegurat que la incidència entre els no inoculats "és significativament més alta" com demostren les dades que exposarà els propers dies.

El procés de vacunació continua avançant i ja s'ha posat 5.838 terceres dosis i el ministre ha reiterat que considera que "estem arribant al punt de saturació d'aquesta onada molt aviat i veurem si no ho estem ja com s'aplana la corba de contagis".

Certificat per a qui no es pugui vacunar

El ministre ha afirmat que les vacunes han generat "7 o 8" casos d'efectes secundaris greus però sempre han sigut reversibles i ha afegit que les persones que no es puguin posar el vaccí disposaran d'un certificat mèdic per acreditar-lo. El document el farà el metge referent i serà corroborat per dos professionals de la comissió tècnica de la Covid per acreditar que la persona no pot rebre cap dosi pel seu estat de salut.

Martínez Benazet ha especificat que la majoria dels casos on està contraindicada la vacuna són de persones amb al·lèrgies que poden patir efectes adversos i les que tenen baixes les plaquetes perquè poden patir episodis de trombosis i que hi ha una "casuística molt baixa" d'aquestes situacions. Per a les persones que tinguin aquest certificat mèdic les TMA i els tests ràpids d'antígens continuaran sent gratuïts perquè puguin acreditar que no estan contagiats del virus.

tracking