Trànsit

Reobert l'accés a França i col·lapse de trànsit des d'Encamp al centre

Les retencions es registren des de passades les 14 hores

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'elevada presència de turistes i la coincidència de la jornada laboral està generant un col·lapse de trànsit a les parròquies centrals que arriba fins a Encamp. Mobilitat ha informat que les retencions generals en aquesta zona han començat passades les dues de la tarda i afecten l'avinguda Tarragona, l'avinguda Salou i la carretera de l'Obac fins a Encamp a més de les zones centrals que es veuen afectades per la impossibilitat per circular.La situació de les carreteres va millorant i els equipaments des de passades les 11 hores són necessaris des del Serrat a la General 3 i a partir de l'Aldosa de Canillo a la General 2, segons ha actualitzat Mobilitat. A primera hora les restriccions començaven a la Massana i Meritxell.

Els problemes per circular també han afectat Canillo "de manera breu", indiquen des del servei de trànsit i a més es registren dos quilòmetres de cues d'entrada a l'N-145. Els cotxes resten aturats a territori espanyol i en passar el punt duaner "ja no hi ha aquesta densitat".

Temporal

El temporal de neu i vent que afecta Andorra ha obligat a tancar l'accès a França i al port d'Envalira fins aquesta tarda quan el Govern ha informat sobre les 17h de la reobertura de l'accés al país gal des del Pas de la Casa per als vehicles lleugers. L'accés a la Coma de Ransol es manté tancat. El pas pel port d'Envalira s'ha restablert passades les 15 hores amb l'obligació de portar equipaments. La fortes ràfegues de vent han creat "moltes congestes a l'RN22 i es treballa per reobrir l'accés des dels dos costats de la frontera", segons detalla l'executiu que anunciava que la previsió era autoritzar la circulació cap a les 14.30 hores tot i que encara no és possible. El Govern ha anunciat que el pas pel túnel d'Envalira per arribar al Pas de la Casa és gratuit mentre estigui tancat el port d'Envalira.

El temporal de vent que redueix la visibilitat ha fet que Ordino Arcalís no hagi pogut obrir avui al públic i que Grandvalira i Pal Arinsal estiguin fent una obertura progressiva de les instal·lacions en funció de l'evolució de la meteorologia. Les precipitacions acumulades han incrementat el perill d'allaus amb prop de mig metre en alguns punts. El butlletí de Meteorologia indica que s'han recollit 46 centímetres a Sorteny i 41 a indrets com el Bony de les Neres o Fontverd. El servei metereològic destaca que "la nevada ha estat generosa a totes les cotes. Els gruixos més importants s’han registrat al nord del país, i juntament amb les plaques de vent (sovint amagades per la neu fresca) fan elevar el perill d’allaus a 4 (perill fort)".Bombers ha fet públic a les xarxes socials l'advertència de no fer sortides a la muntanya i mantenir-se al recinte de les estacions d'esquí.Protecció civil també alerta de perill d'allaus fort al nord del país i demana que s'extremi les precaucions en les activitats de muntanya i s'eviti realitzar activats fora de les zones marcades per les estacions d'esquí, així com portar l'equipament de rescat necessari i evitar anar sols.

La xarxa viària també es veu afectada per l'arribada de visitants per la celebració de la festivitat de la Constitució i la Puríssima a Espanya no s'atura i des d'abans de les 10 hores s'han començat a registrar retencions per entrar al Principat. La cua començava a la rotonda de la Seu d'Urgell i la circulació discorre amb aturades constants al llarg de tota l'N-145. També des de la banda francesa es registren cues de sis quilòmetres per entrar des del’Hospitalet.

Les precipitacions s'acumulen a les carreteres i carrers de tot el Principat i els serveis de neteja del Govern i els comuns treballen per retirar la neu i facilitar el pas de vianants i vehicles.

tracking