Reforma del sistema

Empresa i treballador hauran d'aportar un 5% més per a la jubilació

Es repartiria entre patró i empleat i se sumaria al percentatge de la branca de les pensions

L'entrada de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la CASS ha enllestit ja l’informe que conté els diferents escenaris per al futur de les pensions en funció de les mesures que es prenguin. La parapública té clar que per mantenir el sistema cal un conjunt d’actuacions que, en última instància, haurà de ser el Consell General qui les aprovi. L’informe, que està pendent d’aprovació pel consell d’administració de la CASS abans de ser entregat als grups parlamentaris i al Govern, inclou diverses propostes entre les quals la creació de plans d’empresa que contribueixin a la branca de jubilació. La idea és crear un sistema complementari per assolir la suficiència i la sostenibilitat amb la voluntat que l’adscripció sigui obligatòria però que el treballador pugui marxar al cap d’un temps com fan països com Gran Bretanya, on es demostra que la taxa d’abandonament és pràcticament inexistent. La proposta de l’FRJ seria una aportació del 5% repartida entre empresa i treballador.

La contribució se sumaria al percentatge de la branca de jubilació que, segons defensa la CASS, caldria repartir de manera diferent. En concret, calculen que per fer viable el sistema caldria passar quatre punts de la branca de salut a la de jubilació. Això suposaria que del 22% de cotització actual es redistribuiria en un 16% per a la caixa de pensions i un 6% per a la salut. La cobertura dels diners perduts a la branca general hauria de ser per transferència de Govern.

El model proposat per l’FRJ es basa en l’anàlisi del sistema que va fer l’expert designat per la CASS, l’economista José Antonio Herce. El concepte es basa en dos pilars, el de la solidaritat i el de la capitalització. El primer és el de les cotitzacions que ja coneixem, tot i que modificant percentatges. El segon es basaria en els complements com ara els plans d’empresa amb la certesa que el que s’aporta en aquest fons repercutirà directament amb el que es cobrarà durant al jubilació. La proposta requereix un esforç per part d’empreses i treballadors perquè al final, sigui amb la fórmula que sigui, se’ls demanarà contribuir més. Però amb aquesta fórmula tot el que es pagui es veurà reflectit directament amb la pensió.

La modificació del sistema serà progressiva i afectarà en major mesura els més joves. Dit d’una altra manera, un cop aprovada la reforma, la pensió per una persona que ja tingui 60 anys es calcularà pràcticament en la seva totalitat amb el model antic i l’aplicació de la nova norma serà progressiva per als més joves. El tall es marcarà amb les persones d’entre 40 i 50 anys, segons la CASS. De manera que als més joves ja se’ls calcularà la jubilació 100% amb el model nou. L’informe inclou altres mesures com ara fixar un topall màxim per a les pensions que rondaria els 4.500 euros amb la premissa que els afectats cotitzarien també en funció del que acabarien cobrant. També preveu un increment de l’edat de jubilació, entre altres qüestions.

Les modificacions, que s’han d’acabar de perfilar i requereixen l’aval parlamentari, haurien de ser d’aplicació per garantir el futur del sistema a tot estirar l’any 2023, segons calcula la CASS.

PROPOSTES

1. Crear plans d’empresa per a les pensions

La proposta de la CASS passa per crear plans complementaris per garantir la sostenibilitat del sistema. En concret, planteja que empresa i treballador aportin un 5% a la branca jubilació.

2. Augmentar la branca jubilació al 16%

La CASS calcula que per garantir el futur de les pensions cal traspassar 4 punts de la branca general a la de jubilació, de manera que quedaria un 16% per a pensions i un 6% per a salut.

3. Fixar un topall màxim per a les pensions altes

La parapública planteja fixar un topall màxim per a les pensions més altes que rondaria els 4.500 euros amb la premissa, però, que els afectats cotitzaran en funció del que cobraran.

4. Afectació progressiva fins prop dels 40 anys

L’aplicació de la modificació serà progressiva, de manera que afectarà més els més joves. El tall per a calcular les pensions 100% amb el model nou se situarà entre els 40 i els 50 anys.

5. La modificació ha de ser efectiva el 2023

El nou model per a les pensions hauria de ser d’aplicació per poder garantir el futur del sistema a tot estirar l’any 2023, segons els càlculs fets per la CASS.

tracking