Els no vacunats contactes de contagiats han de confinar-se 7 dies

Govern canvia els protocols per alliberar l'Oficina Covid de fer el rastreig

Els no vacunats contactes de contagiats han de confinar-se 7 dies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut ha anunciat avui els nous criteris que s'aplicaran quan es detecti un cas positiu i que són diferents per als contactes dels contagiats en funció de si estan o no vacunats respecte als quals ha afirmat que "no els volem forçar a vacunar-se, els volem convèncer". Joan Martínez Benazet ha detallat que les persones que no s'han vaccinat i són contacte d'un positiu s'han de fer la TMA i si surt negativa han de confinar-se durant 7 dies i fer vigilància passiva altres 7 fins completar els 14 dies d'incubació de la Covid quan ja podrien fer vida normal. Aquests ciutadans han d'adreçar un correu a l'Oficina Covid des de la pàgina web per demanar la baixa laboral durant el període que han de restar a casa.

Les mesures que han de prendre els vacunats quan han estat contacte de positiu només comporten que quan la TMA sigui negativa han de seguir les recomanacions de vigilància passiva però no han d'aïllar-se a casa. Aquests vacunats han de comunicar a la feina la situació i han de mantenir distància de seguretat amb la resta de persones i evitar les reunions amb amics i familiars i en cas de presentar símptomes confinar-se immediament i fer-se de nou la prova diagnòstica. Als 14 dies queda alliberat de qualsevol vigilància "perquè ja no té risc" i en tots els casos recau en ells el compliment dels protocols perquè el Govern ha canviat els procediments a seguir per deslliurar l'Oficina Covid de fer el rastreig.

Martínez Benazet ha remarcat que l'escenari actual d'expansió del virus obliga a fer "una gestió diferent i donar una nova resposta i empoderem les persones perquè puguin gestionar la situació" i sobre els ciutadans recau la responsabilitat de prendre les mesures en cada cas "perquè creiem que tindrem millor control de la pandèmia". El ministre ha recalcat que en un dia com ahir amb 352 positius i una mitjana de 20 contactes per persona "no és possible fer el control sobre 6.000 contactes" i per això s'ha decidit que cada contagiat avisi del seu positiu.

El nou protocol estableix que qui tingui confirmació amb una TMA del contagi de la Covid "s'ha d'aïllar i avisar al metge referent" que és qui li farà el seguiment mèdic i la baixa laboral. "El mateix positiu ha d'avisar als seus contactes perquè es facin la TMA i es quedin a casa fins que tinguin el resultat", ha explicat el ministre, remarcant que així serà més ràpid el procés i si s'ha d'esperar que l'Oficina Covid pugui avisar els contactes anirà més lent i "serà pitjor" per al conjunt de la població.

Vacunació només a la plaça de braus

Un 81% de persones majors de 16 anys han rebut ja una dosi de la vacuna i un 76,8% tenen la pauta completa mentre que en la franja de 12 a 15 anys hi ha un 63,3% de menors amb una punxada i un 56,4% d'infants han rebut dues injeccions, segons les dades fetes públiques pel ministre, que ha indicat que "se segueixen administrant vacunes" i que apartir de dilluns només es vacunarà a la plaça de braus. Martínez Benazet ha informat que les persones que estiguin citades al punt de vacunació del SAAS a l'hospital han d'acudir a l'hora i dia convinguts al centre únic de la plaça de braus.

El ministre s'ha referit als no vacunats afirmant que "entenc perfectament els que tenen por perquè a les xarxes socials no s'explica informació veraç i contribueix a fer por" i s'ha mostrat obert a qualsevol que vulgui aclariments de dades sobre els vaccins oferint informació amb transparència envoltats d'experts.

tracking