La taxa turística entrarà en vigor l'1 de juliol de l'any que ve

Anirà dels tres euros per estada als hotels de luxe a un als de baixa categoria

La taxa turística s'aplicarà l'any vinent.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa turística es començarà a cobrar l’1 de juliol i reportarà a les arques de l’Estat uns 12 milions d’euros anuals, que es destinaran a la promoció del sector. Ho va anunciar ahir el titular de la cartera de Turisme, Jordi Torres, que va comparèixer en la roda de premsa posterior al consell de ministres en què el Govern va aprovar el projecte de la llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics.

L’aplicació d’aquesta taxa, va explicar Torres, és finalista. Els ingressos es destinaran a dotar el fons per a l’impuls del turisme, a promoció turística del Principat, a l’impuls del turisme sostenible, responsable, inclusiu i de qualitat. També, a la protecció, la preservació, la recuperació i la millora dels recursos turístics, així com al foment, la creació i la millora dels productes turístics, i al desenvolupament d’infraestructures i serveis relacionats amb el turisme. Aquest fons es configura com el mecanisme destinat a finançar polítiques per potenciar la competitivitat d’Andorra com a destinació turística, i garantir-ne la sostenibilitat.

Com ja va avançar el Diari la setmana passada, l’import de la taxa s’aplicarà per cada estada, per dia o fracció i per persona, depenent del tipus d’allotjament. Així, s’aplicarà un impost de tres euros als allotjaments turístics de cinc estrelles; la taxa serà de dos euros en els allotjaments turístics de quatre estrelles o quatre espigues, així com en els habitatges d’ús turístic; i en els allotjaments turístics de 2/3 estrelles, 2/3 espigues o en procés de classificació s’aplicaran 1,50 euros de taxa. La taxa per a la resta serà d’un euro per estada.

Quedaran exemptes de l’aplicació de la taxa les estades de residents andorrans; les estades de menors de 12 anys; les que tinguin una durada superior a 14 dies en un mateix allotjament turístic; les estades organitzades per decisió dels serveis socials del Govern; les estades que es facin per causa de força major, així com les que es duguin a terme en allotjaments categoritzats com a cases de colònies i albergs, quan estiguin organitzades o promocionades, totalment o parcialment, per entitats públiques andorranes.

El text normatiu s’ha compartit amb les empreses del sector, que han fet les seves aportacions, les quals s’han recollit en el projecte de llei que passaran a tràmit parlamentari els pròxims dies.

AUGMENTA LA TAXA D'IMPORTACIÓ DE FULLES DE TABAC

L’executiu va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum que afecta la Llei d’impostos especials; de control de les mercaderies sensibles, i la de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac. Un dels canvis és que s’harmonitzen els tipus de gravamen del tabac en brut per tal que, amb independència que es tracti de fulla o bé de tabac parcialment o totalment esporgat, tots els productes tinguin la mateixa càrrega impositiva. També s’ha modificat la llei perquè el codi de duana estableix que la nomenclatura general de productes aplicable al Principat s’articula sobre la base del reglament de la Comunitat Econòmica Europea (CEE). Recentment, la UE/Comissió Europea ha modificat aquest reglament i, de manera molt especial, el capítol que tracta dels productes de tabac. Concretament, en matèria de codificació dels productes del tabac, s’ha creat a escala europea una nova categoria en què s’encabeixen els nous productes del tabac, entre els quals destaquen els destinats a ser inhalats sense combustió. Cal assignar, doncs, a escala nacional, els tipus de gravamen escaients a aquesta nova categoria de productes en relació amb les taxes sobre el consum i l’impost especial sobre el tabac. Amb la modificació dels codis podrien quedar fora de la qualificació com a mercaderies sensibles, motiu pel qual es fa necessari modificar l’abast del concepte de mercaderia sensible.

tracking