estudi sobre la interrupció voluntària de l'embaràs

Govern va demanar si podia pagar ajuts ocasionals a dones que haguessin avortat

Un dels complements que l'executiu va sol·licitar a l’informe encarregat per l’equip Martí preguntava si Afers Socials podia sufragar despeses a dones després d'interrompre l'embaràs

Un instant de la manifestació a favor de l'avortament que es va celebrar al setembre.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Trobar un encaix a la interrupció voluntària de l’embaràs en el marc constitucional i institucional no és una tasca senzilla. La qüestió, que ha sigut objecte de polèmica, debats i demandes de les associacions feministes en reiterades ocasions, ha tornat a posar-se sobre la taula arran de la petició del PS per conèixer un informe que parla sobre l’avortament i el Coprincipat, i que es va encarregar a final de la legislatura passada. La documentació va ser entregada mesos després quan Xavier Espot ja era cap de Govern i va ser en aquest context que el mandatari va decidir demanar tres complements d’informació a l’anàlisi. Dos d’ells feien referència al servei integral d’atenció a la dona (SIAD), que l’executiu va posar en funcionament a principi de l’any passat, per conèixer les responsabilitats que podien tenir els treballadors públics que assessoressin una dona que volgués avortar. El tercer complement anava més enllà i preguntava si Afers Socials es podia fer càrrec d'ajuts ocasionals a dones que haguessin avortat per sufragar altres despeses que necessitessin cobrir. Segons fonts properes a l’executiu, l’informe no és concloent i no tanca la porta a la possibilitat de concedir aquests ajuts.

La proposta posaria una primera solució sobre el problema, segons algunes fonts consultades. I especialment ara que des de fa tot just una setmana l’hospital de la Seu d’Urgell ofereix el servei d’interrupció voluntària de l’embaràs per la via farmacològica. Dit d’una altra manera, l’opció permetria a les dones que ho volguessin aturar la gestació sense fer-hi front econòmicament i a pocs quilòmetres del Principat. Per tirar-ho endavant, però, caldria primer despenalitzar l’avortament, és a dir, eliminar l’article del Codi Penal que en fa referència, la qual cosa no necessàriament voldria dir legalitzar-lo.

Protecció de la vida

L’informe inicial, segons les fonts, argumenta que la interrupció de l’embaràs durant les primeres setmanes no atemptaria contra la protecció de la vida en totes les seves fases, perquè es considera que en aquest termini l’embrió encara no està prou desenvolupat. En concret, l’anàlisi considera que no es pot parlar de vida fins que es desenvolupa l’activitat cerebral, de manera que la interrupció voluntària de l’embaràs no contradiria l’article que defensa la vida en totes les seves fases sempre que es fes prèviament a aquest moment. El problema per al Principat, però, va més enllà de l’encaix de l’avortament a la Carta Magna, ja que l’Església considera que hi ha vida des de la concepció. Per això l’informe conclou, segons les fonts i tal com també va indicar Espot, en declaracions als mitjans, que el conflicte segueix sent institucional.

En tot cas, diverses fonts properes a l’executiu i als grups de la majoria admeten que més tard o més d’hora s’haurà de trobar una solució a l’avortament. Entenen la posició del Copríncep episcopal i són conscients que la qüestió va més enllà de la polèmica que va portar el casament d’homosexuals i que en el cas de l’avortament no se solucionarà aprovant una llei que signi només un dels dos caps d’Estat. Amb tot, també reconeixen que la pressió internacional cada vegada és més forta i que cal trobar un encaix per donar sortida tant a la interrupció voluntària de l’embaràs com a d’altres qüestions que més tard o més d’hora xocaran amb els dogmes de l’Església. Serà el cas de l’eutanàsia, que ja s’ha legalitzat en països com Espanya, o d’altres qüestions relacionades amb els embrions, per exemple.

CLAUS

1 Informe sobre l’avortament i el coprincipat

L’executiu de Toni Martí va demanar un informe sobre l’avortament i el Coprincipat a final de la legislatura passada i es va entregar a l’inici de l’actual.

2 El PS demana tenir accés a la documentació

El Partit Socialdemòcrata té coneixement de l’informe a través d’una demanda d’informació i ha sol·licitat al Govern tenir accés a la documentació.

3 Espot va demanar tres complements

El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar a la premsa que un cop van rebre l’informe va demanar tres complements d’informació.

4 Detalls sobre el Siad i el paper d'Afers Socials

Dos dels complements que va demanar Govern tenen relació amb el SIAD i el darrer pregunta si Afers Socials podria pagar ajuts a dones per cobrir despeses després d'haver avortat a l’estranger.

tracking