Sanitat

L'equip de suport de radioteràpia funcionarà en tres setmanes

Martínez Benazet assegura que adquirir una màquina per fer els tractaments al país seria "fer una mala gestió"

El ministre de Salut, Joan Martínez BenazetSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha anunciat que l'equip deTM Oncology Advisor SL que donarà un servei de suport de radioteràpia estarà en fase d'instal·lació i estarà operatiu "en dos o tres setmanes" per començar a atendre persones afectades de càncer. Joan Martínez Benazet ha defensat la decisió del Govern de no fer radioteràpia al país i ha afirmat que "seria fer una mala gestió" si es compra una màquina perquè el millor per a aquests pacients es poder ser tractats en llocs on hi hagi molts equips amb les millors tècniques per poder donar a cada persona el que s'adapta més a la malaltia que pateix responent així a la petició que ahir va tornar a fer el president de l'Associació contra el càncer, Assandca, perquè es pugui fer radioteràpia al Principat. I ha recalcat que saben que hi ha "neguit" dels afectats per haver-se de desplaçar a l'estranger "i el que volem és estar al seu costat i prendre les decisions pel millors resultats per als afectats" insistint que "no sempre el confort equival al millor resultat en la salut de les persones".

Martínez Benazet ha reiterat que quan la legislatura passada es va decidir adquirir un aparell de radioteràpia les tècniques estaven canviant molt han aparegut màquines com la de protons d'alta tecnologia que permeten reduir les sessions que han de rebre els pacients, en els casos de càncer de mama i de prostata a cinc sessions, i per això s'ha decidit canviar l'estratègia i que no comprar cap aparell. El titular de Salut ha exposat que s'han anat aprovant mesures per donar millor atenció als pacients que fan radioteràpia com la modificació de les tarifes de desplaçament i allotjament i crear una tarifa per quilòmetres, una altra per cobrir els àpats dels pacients i els acompanyants vigent des del 2019 i també l'allotjament de l'acompanyant en cas que el malalt requereixi ser ingressat. I ha puntualitzat que també hi ha des del gener del 2020 un servei de taxi individual que l'any passat va atendre 94 persones amb 1.052 desplaçaments i fins al setembre suma 79 pacients atesos amb 965 viatges.

Joan Martínez Benazet ha assenyalat que els professionals de l'equip de suport de radioteràpia entren al comitè de tumors perquè es decideixi aplicar el tractament amb aquesta te`cnica a un pacient quan estigui més indicat i faran acompanyament als afectats en els desplaçaments. I ha precisat que aquest equip anrià guiant al ministeri de Salut en les millors decisions per dotar la població de les millors tècniques. El ministre ha subratllat que aquest és el camí per donar resposta als afectats per tenir el millor tractament de radioteràpia i que estan disposats a parlar amb Assandca sobre la petició que plantegen.

tracking