el pas de la casa

Sense data per poder tornar a casa

L’interior de l’immoble i la teulada han quedat danyats pel foc i l’aigua

Sense data per poder tornar a casaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici del carrer Major del Pas de la Casa que es va incendiar la nit de dilluns a dimarts ha quedat greument afectat, tant per les flames com per l’aigua que els bombers van utilitzar per sufocar el foc. El mal estat en què va quedar l’immoble va obligar els llogaters dels apartaments de la segona planta a allotjar-se en un hotel, sense saber quan podran tornar a casa seva.

Les flames, que es van produir a la xemeneia del restaurant Chez Paulo, que es troba a la primera planta, van destrossar part de la teulada de l’immoble, que molt probablement s’haurà de refer sencera, segons va apuntar el cap de guàrdia del cos de bombers. Els agents van rebre l’avís d’una fumarada blanca a les 23 hores i, en arribar, aquest fum s’havia convertit en flames que afectaven el teulat i que van obligar a desallotjar quatre persones que es trobaven a l’interior de la finca. L’aigua que els bombers van utilitzar per apagar el foc va generar danys a les parets dels apartaments, que eren de guix, i és molt possible que calgui refer les divisions, tal com van detallar els bombers. Com que la coberta de l’edifici era mol antiga, els treballs van ser complicats i els efectius van necessitar quatre hores, fins a les tres de la matinada, per extingir l’incendi. Tot i això, es van quedar fins l’endemà al matí per assegurar-se que el foc no revifava.

Els desperfectes de l’incendi no es van limitar als set apartaments de la segona planta i al restaurant de la primera, sinó que van arribar a la botiga de la planta baixa, La Savonnerie de Néo, on el terra es va inundar i es van fer malbé molts dels productes, així com algunes càmeres de vigi­lància.

Malgrat que es desconeixen les causes de l’incendi, els bombers van aclarir que no hi havia indicis d’intencionalitat i que l’origen es podria trobar en un incident que hi va haver aquella mateixa tarda. En concret, a les 14.30 hores de dilluns el cos ja s’havia desplaçat a l’edifici per apagar unes flames que s’havien generat al tub de la xemeneia del restaurant de la primera planta.

Aquesta intervenció, que va durar unes tres hores, no va requerir desallotjar els comensals del restaurant. Després d’examinar l’immoble, els efectius van determinar que no hi havia perill i els veïns van explicar que la tarda es va desenvolupar amb “total normalitat”.

L’actuació va requerir que es desplacessin a la zona quinze efectius del cos de bombers amb vuit vehicles. Primer van arribar els agents del Pas de la Casa, seguits dels membres del cos de Canillo i reforços de la parròquia d’Andorra la Vella.

DESTROSSAT PEL FOC I L'AIGUA

Ahir al migdia encara es podia respirar l’olor a fum dins els petits apartaments de l’edifici del Pas de la Casa. Alguns veïns van passar el dia empaquetant les pertinences que no havien quedat destrossades pel foc i l’aigua amb la incertesa de quan podran tornar a dormir a casa seva. Un dels veïns va explicar que feia deu anys que vivia a l’edifici i que mai havia viscut cap situació similar. “Vaig arribar a les 23.30 hores i em vaig trobar els bombers treballant.” Ahir s’allotjava en un l’hotel i no sabia quan podria tornar ni què li cobriria l’assegurança. Segons va assenyalar, a l’edifici no hi vivia gaire gent i només tres dels set apartaments estaven habitats. La planta baixa del seu pis era un gran bassal d’aigua ennegrida i les parets estaven deteriorades per l’aigua. Des del dormitori de la planta superior, un forat causat pel foc permetia observar l’exterior i les runes havien enterrat el seu llit. El restaurant Chez Paulo, on es va originar l’incendi, no va obrir les portes ahir i alguns botiguers de la zona lamentaven els danys que havia patit, perquè asseguraven que era “un dels millors restaurants de la parròquia”. Els veïns de davant de l’edifici van ser els primers a alertar els bombers. “Sortia fum i es podia confondre amb boira. Era un fum molt blanc perquè encara no hi havia flama.”

L'incendi va provocar danys a la teulada i a les parets interiors de l'edifici.

tracking