rEPORTATGE

La droga o els diners

Cinc joves d’entre 22 i 32 anys van seure ahir al banc dels acusats en trobar-se embolicats enmig d’una disputa per drogues. La Fiscalia demana entre quatre i sis anys de presó.

Edifici de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dependència al cànnabis ha arrossegat cinc joves d’entre 22 i 32 anys al banc dels acusats, on van seure ahir en un judici que tindrà una segona sessió divendres vinent. De moment, quatre nois fa més d’un any que dormen a la Comella en règim de presó provisional i una cinquena acusada hi va estar empresonada un mes i mig. La Fiscalia demana per a tots ells penes d’entre quatre i sis anys de presó i vuit mesos per a un sisè implicat, el suposat camell, que no es va molestar a comparèixer.

Els fets es remunten al 29 d’abril de l’any passat, en ple confinament, quan adquirir droga es va convertir en una tasca complicada i “la gent estava desesperada per fumar”, segons va apuntar un dels acusats. No només era difícil trobar contactes que poguessin subministrar substàncies estupefaents, sinó que el preu d’aquestes es va disparar i un gram de cànnabis es va arribar a pagar a vint euros. Com és lògic, els consumidors estaven més irascibles del normal i qualsevol complicació extra podia desencadenar en un conflicte. I això és el que va passar.

Els fets

Aquell dia la noia acusada i un amic seu, també acusat, van reunir un total de de 180 euros (160 d’ella i 20 d’ell) per comprar cànnabis. Un altre conegut d’ella, un noi “disminuït mental”, tal com va reiterar el seu advocat durant el judici, i amb un llarg historial d’antecedents penals, li havia facilitat el contacte del noi que havia de fer de mediador entre ella i el camell. La noia i l’intermediari, a qui va donar els diners, van dirigir-se a l’edifici Domus perquè el contacte efectués l’operació amb el venedor, mentre ella esperava a fora. Però després d’una hora i mitja sense que aparegués el noi a qui havia donat els diners, la jove es va posar “nerviosa” i va trucar a l’amic amb qui havia ajuntat els diners i tots dos van desplaçar-se a l’edifici Domus per “demanar explicacions”, segons van declarar.

Paral·lelament, el noi amb problemes mentals també va fer de pont entre dos implicats més i un altre mediador. Segons va declarar, per realitzar aquesta tasca ell no cobrava res més que “fumar d’algun porro” al qual el convidessin. Tots tres van quedar amb l’intermediari i els dos nois van donar-li 100 euros perquè els aconseguís marihuana. El mediador va marxar sol amb els diners, un modus operandi que el noi que feia de pont va qualificar de normal “per no donar el cante”. Però al cap de mitja hora, l’intermediari va aparèixer sense els diners ni la droga, un fet que no va agradar a ningú.

Aleshores, els tres nois van decidir desplaçar-se a l’edifici Domus, on vivia el germà del suposat camell, per esbrinar on podien trobar-lo. Els acusats van declarar que, casualment, allà van coincidir amb la noia i el seu amic, que també havien estat estafats, i tots cinc van decidir anar a casa del germà.

Els ànims estaven caldejats. Després de picar a la porta amb insistència, el noi que feia de pont la va tombar d’una puntada de peu i tots ells van entrar al domicili, on hi van trobar el germà del presumpte camell trucant a la policia. Un dels nois li va arrencar el mòbil de la mà i algú li va etzibar una bufetada. A més, dos dels nois portaven pals de fusta que no van arribar a utilitzar. Però l’arribada de la policia va inter­rompre la discussió i va fer que fugissin corrent.

Unes hores més tard, el noi que feia de pont va tornar al domicili en qüestió acompanyat dels tres nois estafats, que el van esperar a fora. Allà va explicar la situació a la mare i el germà del camell, que tenia molta por de dormir a casa amb la porta trencada i que va acabar sopant i dormint al domicili del noi que feia de pont –i que havia fet malbé la porta–. La mare va alertar la policia que tres dels implicats estaven a l’exterior i els agents es van desplaçar a la zona.

Durant les hores que van succeir els fets, els agents del cos van detenir les cinc persones que havien entrat a la casa. La Fiscalia demana de quatre a sis anys de presó perquè considera que han comès delictes de violació de domicili amb violència i intimidació, robatori, extorsió en grau de temptativa, amenaces condicionals, consum individual de cànnabis i desobediència greu. Per al sisè acusat, que suposadament havia de vendre la droga i que no s’ha presentat al judici, demana vuit mesos de presó.

tracking