Nomenaments
L'APDA i el Tribunal de Comptes debiliten la coalició
Ciutadans Compromesos no ha signat la designació de López per al Tribunal de Comptes ni de Punjabi a l’Agència de Protecció de Dades
L’aliança dels tres grups que conformen la majoria al Consell General travessa un moment complicat, bàsicament a causa dels nomenaments que s’han pactat per al Tribunal de Comptes, l’Agència de Protecció de Dades i la que s’espera per a l’Autoritat Financera. Els dos primers ja estan decidits, i pel que fa a l’AFA s’especula amb un nom íntimament lligat als liberals, com va avançar el Diari fa un any.
Ciutadans Compromesos no se sent gens còmode. Ben al contrari, ha mostrat un gran malestar perquè considera que se’ls margina a l’hora de prendre les decisions i que hi ha una excessiva inclinació per part del Govern per satisfer les propostes de Liberals, fins al punt que el partit que lidera Carles Naudi opina que hi ha excessius càrrecs a l’administració a proposta dels socis liberals.
El distanciament arriba a tal punt que CC no ha signat la candidatura de l’exbatlle Núria López per al Tribunal de Comptes, ni tampoc la de Resma Punjabi, que substituirà Joan Crespo com a directora de l’APDA. Mentre que López té un ampli suport dels altres dos membres de la coalició i també del PS, l’oposició socialdemòcrata s’oposa que Punjabi –que va ocupar el vuitè lloc de la candidatura de L’A a la nacional– dirigeixi un organisme que amb el temps es convertirà en cabdal davant la nova era digital que s’està imposant. També CC sosté que el cap de Govern, Xavier Espot, fa massa concessions als liberals, mentre que les seves alternatives no són tingudes en compte. De moment la formació massanenca no ha signat les dues candidatures i s’ignora quina serà l’orientació del seu vot i si finalment presentaran uns noms alternatius per pressionar i mostrar amb més contundència el seu enuig.
La candidatura de López es va fer dimecres amb antelació del timing previst per esquivar les possibles pressions que poguessin venir de Canillo i més concretament del Consell Superior de la Justícia (CSJ), on no fa gaire es va viure un episodi rocambolesc. Espot, en canvi, semblaria complagut perquè la designació a l’APDA serveix de compensació per nomenar López, que va ser censurada pels membres del CSJ per ocupar una plaça de batlle titular amb arguments que no compartia ni el mateix Govern, encara que va haver de respectar la independència de l’òrgan judicial. López té una llarga trajectòria a l’administració i la seva entrada al Tribunal de Comptes aportarà un perfil jurídic i equilibrarà la composició, ja que hi ha dos economistes. L’actual secretaria del comú d’Ordino substituirà Montserrat Montes, que va ser designada pel grup liberal.
En mig de tot aquest enrenou a l’horitzó, molt proper plana el nom de l’extresorer de Liberals, Maanan Aouraghe, per integrar-se al consell d’administració de l’AFA juntament amb Meritxell Maestre. Francesc Areny i Josep Casal van esgotar el mandat i estan en funcions. Tampoc agrada el lligam directe d’Aouraghe amb Liberals i des d’algun sector de la majoria i també des de l’oposició es defensa que aquests són càrrecs que haurien d’estar ocupats per persones independents, encara que se’ls pugui alinear amb una ideologia concreta, però en cap cas haurien de ser militants.
L'ESMENA QUE L'OPOSICIÓ ESGRIMEIX SOBRE ELS MEMBRES DE L'APDA
No hi ha cap impediment legal perquè la liberal Resma Punjabi es converteixi en directora de l’APDA. La psicòloga i educadora tècnica de l’AQUA té el suport del seu propi partit i de Demòcrates, però no l’aval de Ciutadans Compromesos. El PS fa al·lusió a una esmena que forma part de la reforma de l’APDA que diu: “Cada membre de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades ha de posseir la titulació, l’experiència i les aptituds, en particular en l’àmbit de la protecció de dades personals, necessàries per al compliment de les seves funcions i l’exercici dels seus poders.” El PS admet que es tracta d’una proposta que està en tràmit parlamentari, però creu que s’hauria de tenir en compte abans que la legislació actualment vigent. Per la seva banda, el nomenament de López es preveu per a la sessió del dia 14 i no la del 18, com estava previst inicialment. Per aconseguir-ho necessita dos terços dels vots totals de la cambra parlamentària en primera volta i només majoria en segona votació, per la qual cosa té garantida la designació.