Pandèmia mundial

El passaport Covid no s'exigirà per esquiar

El Govern segueix l’estela de França i permetrà utilitzar pistes i remuntadors sense necessitat d’acreditar la vacunació completa

La ministra d'Exteriors ensenyant el passaport Covid, en un acte cultural a Encamp.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anomenada nova normalitat també arribarà a les pistes d’esquí. El Govern té decidit que aquest hivern es pugui esquiar sense necessitat de disposar del passaport Covid a no ser, és clar, que hi hagi un gir radical i es torni a xifres de contagi preocupants, un escenari que de moment no es preveu tenint en compte el grau de vacunació de la població.

La pràctica de l’esquí a l’aire lliure no es veu com un risc per contraure la malaltia. Una altra cosa són els espais tancats que hi ha a les estacions, on probablement es fixin mesures restrictives i preventives, segons ha pogut saber el Diari.

Les estacions andorranes estan preparant la reobertura sota aquesta premissa. Llibertat total per esquiar, una decisió que no ha d’escandalitzar ningú ja que s’està aplicant en totes les activitats relacionades amb l’oci.

A mitjan setembre el cap de Govern, Xavier Espot, va deixar anar una pista clara de com es resoldria la disjuntiva aquest hivern: “Si França, per anar a les estacions d’esquí, demana als seus ciutadans que presentin el passaport sanitari és possible que també ens exigeixi a nosaltres que fem el mateix, si no, no deixarà que els ciutadans francesos vinguin al nostre país.” Espot es referia d’aquesta manera a la lleialtat cap al país veí que va imperar la temporada passada per mantenir tancades les estacions d’esquí del país.

Però França ja ha pres la decisió, tot i que no és definitiva. Si l'evolució segueix el mateix camí que està prenent, no serà necessari el passaport Covid.

Així ho va donar a entendre Jean-Baptiste Lemoyne, secretari d'Estat de Turisme del país veí, que, donant resposta a la incertesa que pesa sobre els professionals de sector, va afirmar que “el missatge és molt clar: aquest hivern, anem a esquiar!”.

També va afegir que és important recuperar tota aquella afició i clients que s’havien allunyat de l’esquí. No es pot ignorar, però, que l’executiu gal es preserva fins a l’estiu de l’any que ve la possibilitat d’establir un nou tancament si la situació sanitària ho requereix per una nova onada.

Malgrat això, Lemoyne va subratllar que “en aquesta etapa, la llei no preveu que se sol·liciti el passaport sanitari als remuntadors. Encara no s’han anunciat les mesures a les estacions d’esquí franceses, tot i que s’espera que es facin públiques a mitjan mes.

A Itàlia, per la seva banda, a l’estiu es va aprovar el que han denominat com a Green Pass. Només aquelles persones que tenen la pauta completa poden tenir aquest document. En cas contrari, no poden viatjar, entrar a veure espectacles o anar al gimnàs. És un primer pas, que ara s’ha estès, per exemple, també a les estacions d’esquí.

A Espanya no s’ha adoptat encara cap decisió, encara que el govern català s’inclina per reclamar el passaport sanitari.

ÀUSTRIA IMPLANTA 'REGLES ESTRICTES' PER SEGURETAT

Sota el lema Strenge Regeln für einen sicheren Winter (Regles estrictes per a un hivern segur), el govern austríac ha decidit que serà obligatori tenir el passaport Covid per poder comprar un forfet de les seves estacions d’esquí. També per poder entrar als restaurants i passejar pels tradicionals mercats nadalencs. A canvi s’elimina la restricció d’aforaments. Així, tant en telecabines com telefèrics, totes les places podran ser ocupades, encara que es requerirà l’ús d’una mascareta FFP2 mentre es viatja en aquests remuntadors.

DONAT D'ALTA EL DARRER PACIENT INGRESSAT PER COVID-19

El Govern va informar ahir a través d’un comunicat que el pacient de coronavirus que estava ingressat a planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell va ser donat d’alta en les darreres 24 hores, de manera que ara mateix ja no hi ha cap malalt de Covid-19 a planta ni a la unitat de cures intensives. En la darrera actualització sanitària es van detectar tres nous positius, que eleven a 15.291 el nombre d’afectats des de l’esclat de l’emergència sanitària. A més, hi ha 97 casos actius. Pel que fa a la xifra de recuperats, un total de 15.064 persones ja han superat el virus. En la darrera jornada no es va haver de lamentar cap pèrdua per Covid-19, de manera que el nombre de defuncions es manté estabilitzat en 130 des de fa ja un parell de mesos. Quant a la població escolar, hi ha onze aules sota vigilància activa –quatre totals i set parcials– i deu en vigilància passiva. En darrer lloc, relacionat amb la campanya de vacunació, el ministeri de Salut ha administrat ja 105.520 vacunes, de les quals 53.964 corresponen a primeres dosis, 51.278 a segones i 278 a terceres.

tracking