Tabac

L'Assemblea Nacional insisteix a reduir la franquícia a un cartró

Ho suggereix un informe encarregat pel parlament per acabar amb el contraban

Controls a la duana del Pas de la Casa.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament de fronteres per la crisi sanitària del coronavirus va evidenciar el pes que té el contraban en el consum de tabac a França. Els estancs d’Occitània durant els mesos de restriccions de l’any passat van veure incrementades de manera molt significativa les seves vendes davant la impossibilitat que van tenir els consumidors d’adquirir el tabac provinent d’Andorra. Aquesta evidència va portar l’Assemblea Nacional francesa a encarregar un informe sobre el consum de tabac i el seu rendiment impositiu durant el confinament. Dimecres es van presentar al parlament gal les conclusions de l’informe i les propostes a aplicar per part de l’Estat veí del nord per acabar amb una pràctica que, segons el treball, suposa una pèrdua d’uns 3.000 milions d’euros anuals en ingressos fiscals.

L’informe, encarregat per la comissió de Finances del parlament, recupera la mesura de reduir a un cartró de tabac la franquícia per a Andorra, alineant-la a la dels països de la Unió Europea fronterers amb França. Cal recordar que l’estiu passat França va canviar la legislació per reduir de quatre a un els cartrons de tabac que es podien entrar al seu país. Una mesura que en un principi també s’havia d’aplicar a Andorra, però de la qual finalment va quedar fora en virtut de l’acord duaner entre la Unió Europea i el Principat. La franquícia és d’un cartró i mig, tot i que a la pràctica se’n permeten dos.

També es proposa reforçar els mitjans de control duaner per lluitar contra l’entrada de tabac il·legal i endurir les sancions i penes de presó per contraban equiparant-les a les del narcotràfic.

En el cas dels països de la Unió Europea, l’informe demana negociar un augment de la fiscalitat pel que fa al continent perquè els preus de venda siguin similars als de França i acabar amb diferencials com els d’Espanya.

LA PANDÈMIA

INCREMENT DE VENDES

L’informe assenyala que durant el confinament per la pandèmia les vendes als estancs de zones frontereres amb Andorra van augmentar un 30%.

3.000 MILIONS D'EUROS

França, amb els càlculs que es van fer durant els mesos de tancament de fronteres, podria recaptar uns 3.000 milions anuals d’impostos al tabac.

tracking