76a Assemblea General de la ONU

Espot aposta pel multilateralisme per superar la Covid-19 i la crisi climàtica

El cap de Govern ha intervingut en el Debat General de la 76a Assemblea General de les Nacions Unides on ha parlat sobre l'equitat de les vacunes i l'educació

Xavier Espot durant el seu discurs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot ha intervingut telemàticament en el Debat General de la 76a Assemblea General de les Nacions Unides aquest tarda. En el seu discurs el líder de l'executiu ha recalcat el multilateralisme com a aposta per un sistema de valors i un codi de conducta basat en la cooperació. Espot ha posat èmfasi en l'efecte de les vacunes com la solució i esperança per combatre la Covid-19 i en la necessitat de l'equitat perquè aquestes arribin a tot el planeta "cal que la col·laboració que ha existit entre institucions públiques, el sector privat, les universitats i els centres d’investigació es traslladi també en la distribució de les vacunes. No és admissible que encara existeixi una diferència tan gran respecte al percentatge de població vacunada entre països desenvolupats i països en via de desenvolupament", ha dit.

Un altre dels temes dels quals ha parlat ha estat l'emergència climàtica com un "gran repte que hem d'enfocar des de la inclusió" i ha afegit "és tard per esmenar els nostres errors amb el medi ambient, però no és tard per deixar de cometre’n més. La pròxima dècada és fonamental per assegurar el futur del nostre planeta", posant la mirada en la COP26. També ha afegit que Andorra formarà part de la Cimera dels sistemes alimentaris i que el país "se suma a la crida global perquè es faci realitat de forma imminent l’ODS2, zero fam" i en la mirada posada als casos d'obesitat infantil i la fam ha afegit, "aquestes tendènciesens han de fer reflexionar sobre la necessitat urgent de reformar els sistemes de producció i consum d’aliments, per tal d’avançar cap a models i pautes de consum més sostenibles i saludables".

Espot ha posat també sobre la taula el compromís del Principat en l’impuls de polítiques d’igualtat de gènere, mitjançant una legislació “que ha anat configurant un sistema de foment d’aquesta igualtat i de lluita contra la discriminació”. “S’ha de trobar, en definitiva, una nova relació per acabar amb esquemes patriarcals com a llast per a la meitat de la població mundial”, ha argumentat.

Finalment, el cap de Govern ha apel·lat a la inclusió dels joves, “com a vectors del canvi”, en la resposta als reptes de futur i ha ressaltat el paper de l’educació en qualitat de catalitzador del desenvolupament sostenible, l’erradicació de la pobresa i la prevenció de conflictes.

El cap de Govern durant la seva intervenció

tracking