L'expert de la CASS proposa apujar la cotització de la jubilació en quatre punts

José Antonio Herce defensa que la retallada a la branca general s'hauria de cobrir via impostos

Herce i Valdeolivas abans de l'inici de la comissió d'estudi de les pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

José Antonio Herce, l'expert designat per la CASS i que ha intervingut aquest matí a la comissió legislativa per a la reforma de les pensions, proposa apujar en quatre punts la cotització a la branca de jubilació, quatre punts que sortirien dels 10 que actualment es dediquen a la branca de la salut.

Aquesta retallada a la branca general s'hauria de cobrir via impostos. Tanmateix, l'expert considera que l'edat de jubilació hauria d'augmentar-se als 67 anys tenint en compte, però, mesures per a aquelles feines més dures per tal que els treballadors poguessin acabar la vida laboral fent tasques adaptades. Però l'economista també proposa que el sistema tradicional es complementi amb propostes que ja funcionen en d'altres països com ara els plans a les empreses, en que hi fa aportacions l'empresari, el treballador i que tambe té incentius per part de l'Estat i en plans individuals de cada treballador.

Cotització baixa

Yolanda Valdeolivas, exsecretària d'Estat de Treball del govern de Pedro Sánchez i catedràtica de dret del treball i de seguretat social, ha estat la primera experta en participar aquest matí en la comissió legislativa per a la reforma de les pensions. Valdeolivas ha fet una defensa ferma del sistema públic de pensions i ha alertat de les veus d'alarma que fa anys que alerten del seu col·lapse sense que aquest s'hagi produït. "Els números són tan interpretables com les paraules", ha afirmat. S'ha referit als problemes que afecten els models arreu d'Europa com els canvis demogràfics, les crisis laborals però ha rebutjat que aquests siguin els principals problemes a Andorra.

Per a Valdeolivas l'infrafinançament és el gran problema del sistema Andorra. "El nivell salarial podria suportar més cotització", ha defensat, a banda de criticar el desequilibri entre el que aporta l'empresa i el treballador quan "la capacitat contributiva de les empreses és superior". L'experta també considera que el finançament de la sanitat hauria de sortir del sistema de quotes, així com els costos propis interns de la seguretat social.

Yolanda Valdeolivas aquest matí a la comissió de pensions del Consell

tracking