Codi de circulació

Els urbans podran instar a retirar el carnet de conduir

Els agents de circulació podran reclamar la retirada del permís quan constatin que hi ha hagut infraccions de caràcter molt greu

Una dona ferida en un accident de patinet a la capital.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agents dels serveis de circulació dels comuns podran proposar la retirada dels permisos de conduir d’aquells conductors que presumptament hagin comès una falta tipificada com a molt greu o que comporti perdre el carnet. Aquesta és una de les grans novetats de la Llei del Codi de Circulació que entra en vigor aquesta matinada, a partir de les zero hores. Conductors d’automòbils, motocicletes i patinets elèctrics són els que més notaran els canvis, que tendeixen a ser més estrictes per donar resposta als nous hàbits a les carreteres.

A banda de l’increment de les sancions per parlar amb el mòbil o de les limitacions de velocitat, punts que s’han destacat des del grups parlamentaris i des del mateix Govern, una de les modificacions que tindran més impacte sobre els conductors és que els agents de circulació podran proposar a la policia la retirada del permís de conduir quan detectin que s’ha comès un acció molt greu. Des d’aquest moment es posarà en marxa un procediment intern pel qual la policia incoarà l’expedient que acabarà al ministeri d’Interior, que manté les competències en exclusiva i decidirà sobre si es procedeix a la retirada.

Entre els principals canvis que incorpora el text hi ha l’enduriment de les multes per l’ús del telèfon mòbil, però també es prohibeix l’ús d’aparells de so a un volum que pugui pertorbar la capacitat de percepció acústica durant la conducció. Parlar pel telèfon és considera una infracció molt greu, que significa que les multes podran arribar als 400 euros. També serà multat amb la mateixa duresa escoltar música amb auriculars mentre es condueix.

En el cas de les multes per excés de velocitat s’introdueix un tram per la part inferior que rebaixa a 24 euros la infracció en el cas de sobrepassar la velocitat permesa només 10 quilòmetres per hora. Els límits màxims de velocitat, que no han de ser superats tret que hi hagi una senyalització específica que indiqui un altre límit de velocitat, són els següents: 90 quilòmetres per hora a les carreteres generals i 60 a les carreteres secundàries; 50 per hora a les zones urbanes per a tota mena de carreteres; 30 a les zones establertes com a zona 30, i 20 per hora a les zones establertes com a zona 20.

Pel que fa a la retirada del carnet, es reserva per a les infraccions qualificades al text com a molt greus, com ara conduir sota els efectes de l’alcohol o circular sense assegurança. I també quan s’hi acumulin diverses accions punibles.

Una altra de les novetats és la possibilitat d’adquirir una rebaixa del 50 per cent en la multa si es paga al moment o dins dels deu dies hàbils següents al moment en què s’hagi incoat el procediment sancionador. Així mateix, en el cas de reiteració i acumulació d’infraccions, s’amplia el període en què la reincidència es considera un agreujant i passa de sis a nou mesos.

Els conductors de moto hauran de dur casc i com a novetat s’obliga a dur també uns guants que facin de protecció.

La llei prohibeix la circulació dels patinets per voreres, places, jardins i altres espais reservats amb caràcter exclusiu per al trànsit, l’estada i la recreació dels vianants, excepte en zona interurbana. En cas de no haver-hi carrils bici o voreres bici, s’autoritza la circulació dels patinets per les voreres.

CLAUS

1 Multes de 400 euros per parlar amb el m`obil

Fer servir el mòbil al volant o escoltar música amb auriculars o a un volum excessiu es considerarà una infracció molt greu amb multes elevades.

2 Una rebaixa important si es paga al moment

La llei que serà vigent aquesta matinada permet un descompte del 50% si es paga al moment o en els 10 dies hàbils quan s’ha incoat el procediment.

3 Assegurança per conduir un patinet elèctric

És obligatòria una assegurança i els conductors de patinet han de dur casc i no poden superar els 25 quilòmetres per hora per carretera.

4 Multes baixes per a l’excÉs de velocitat lleu

El text preveu un nou tram en les multes per excés de velocitat. En el cas de superar els 10 quilòmetres per hora la velocitat s’han de pagar 24 euros.

tracking