rEPORTATGE

El bus, ara més barat

La majoria dels usuaris de la xarxa d’autobusos del país consultats pel Diari aprova el preu de la nova tarifa, que entrarà en vigor l’1 de setembre

Un autobús de les línies nacionals al carrer Prat de la Creu d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No va anunciar el Govern el novembre del 2020. I l’1 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, es farà realitat. Entraran en vigor les noves tarifes del transport públic. Les opinions dels usuaris són bastant dividides, però coincideixen en el fet que la reducció de tarifa de setanta euros mensuals a trenta és molt positiu. Una reducció de preu que, segons va augurar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha de comportar un nombre més elevat d’usuaris al transport públic gràcies a l’estalvi mensual que representaran les noves tarifes.

Entre els usuaris, la Fatima considera que el preu de l’abonament per a l’autobús és car per als treballadors que cobren un sou baix. Per a ella, passar de pagar 70 euros al mes a pagar-ne 30 és un canvi molt positiu. Ara espera que també millori la freqüència d’autobusos. Tem que ara molta més gent agafi l’autobús ja que el tema dels diners ja no serà un impediment per a molts futurs usuaris. Max Pons, un estudiant de 18 anys, veu aquesta rebaixa de preus molt benvinguda. “Amb els anys el preu del transport públic ha anat pujant molt, a dia d’avui segueixo sense entendre per què ha de ser tan car.” Tot i que els busos són prou nous, troba que el Govern hauria d’optar per la utilització de busos elèctrics i/o híbrids. En Max creu que no hi haurà més gent als busos ja que els seus usuaris l’utilitzen per necessitat i no per gust, ja que la majoria no tenen un altre remei.

En Frederic està convençut que aquesta reducció de preu serà clau perquè la gent agafi més el transport públic i deixi el cotxe a casa, “ja que fa molta falta”. Considera que l’autobús hauria de ser gratuït així no hi hauria excusa per part dels ciutadans. “A més, no hi hauria tants embussos com els que trobem diàriament a les nostres carreteres.” “La reducció de preu serà molt ben rebuda per l’usuari”, comenta la Sonia, que creu que al cap i a la fi són bastants diners estalviats a final de mes.

A l’Ana Bella li sembla perfecte aquesta nova tarifa, ja que creu que la gent reduirà l’ús del cotxe. “Mires a la carretera i només hi veus cotxes i més cotxes, la majoria només amb una persona a dins”, explica, i afegeix que “sens dubte el volum d’usuaris augmentarà i, per tant, la freqüència d’autobusos també hauria de créixer”. La Rocío i la seva parella tenen clar que la nova tarifa serà benvinguda a la majoria de les butxaques dels treballadors. Troben que hi haurà molta més gent fent ús del servei. “La reducció de tarifa està bé però és important que es compleixin els horaris de bus”, sentencien.

tracking