ESTRATÈGIA NACIONAL DEL PAISATGE

Medi Ambient recull 365 quilograms de deixalles als refugis no guardats

El ministeri fa balanç de les accions del 2020 en el marc de l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra

'Botellons' a 2.500 metres d'alçada en els refugisARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha fet balanç de les accions que s'han dut a terme durant el 2020 en el marc de l'Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra (ENPA) 2012-2020. Segons informa l'executiu en un comunicat, es destaca que al llarg de l'any passat es van desenvolupar diferents objectius de l'estratègia, com són fer el seguiment d'un centenar de molleres amb la finalitat d'actualitzar-ne l'estat, constatant la bona conservació dels hàbitats presents.

Així mateix s'ha continuat fent la neteja i el manteniment de la vegetació de ribera amb el control de 27 quilòmetres de rius i torrents que han permès retirar 400 tones de material vegetal i també s'han restaurat prop de 1.000 m2 de marges de rius amb estaques de diferents espècies de salzes, al riu Valira del Nord i al Valira d'Orient.

Pel que fa a les accions relacionades amb la integració paisatgística d’infraestructures viàries, s’ha continuat fent el seguiment ambiental de les restauracions dutes a terme en alguns talussos de la carretera del port d’Envalira, i s’ha pogut comprovar el bon estat i la correcta evolució de la vegetació implantada durant les restauracions fetes el 2016 i el 2018. S'ha continuat treballant per el mateniment de les plantacions que es van fer el 2017 a la zona de la Duana del riu Runer i a nivell dels refugis no guardats, s'han realitzat diverses tasques de manteniment i reparacions, així com tasques de neteja que han permès recollir 365 kg de deixalles (un 26% menys que el 2019). A nivell de camins i senders, s'ha reforçat la senyalització de l'itinerari de la Coronallacs per millorar l'orientació dels usuaris, entre d'altres.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha rebut 114

denúncies, durant el 2020, 81 de les quals són per afectacions a les aigües i molèsties de soroll i 33 són fotodenúncies,

majoritàriament per residus abandonats i contaminació de les aigües superficials. Ara s'està treballant per la nova Estratègia Nacional del Paisatge d'Andorra per al període 2021-2035, que té com a objectius globals el manteniment dels paisatges d'alta muntanya, apropar els entorns fluvials a la ciutadania i integrar les infraestructures viàries en el paisatge.

tracking