onada de calor

Temperatures de nit tropical

Meteorologia ha detectat un registre de 20,2 graus aquesta nit a la Comella

Registre de temperatures de les últimes horesMeteo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Meteorologia ha detectat aquesta nit passada una temperatura mínima de 20,2 graus a l'estació de la Comella que representa un registre de "nit tropical" i és la cinquena que es produeix a Andorra des del 2007, segons ha informat a les xarxes socials. Les altres quatre nits amb aquests nivells de calor es van concentrar en el 2019. El punt de control de la Comella està situat a una alçada de 1.225 metres.

Meteorologia especifica que els termòmetres estan assolint avui ja els 32 graus a l'estació de la central hidroelèctrica de FEDA, el mateix valor que es va registrar ahir i que incideixen marca "el llindar d'onada de calor". La previsió indica que aquesta situació es mantindrà fins al diumenge. La màxima d'ahir van ser els 34,8 graus de l'estació del Roc de Sant Pere, seguits dels 34,2 graus del punt de la Margineda i també el de la Borda Vidal.

Alerta per incendis

El Principat es troba sota alerta d’alt risc d’incendi forestal. La previsió de temperatures molt altes durant tota aquesta setmana amb màximes que poden arribar fins als 36 graus ha acabat provocant que el cos de bombers decideixi actualitzar el butlletí de perill d’incendi forestal. Un avís que s’emet en aquests casos per alertar la població i que fins ahir encara es trobava inactiu. “Avui encara no s’ha publicat el butlletí però realment ens trobem davant d’un risc bastant alt”, va assegurar ahir a la tarda el cap de guàrdia del cos de bombers. “Tenim activat el dispositiu normal d’estiu amb diversos efectius de guàrdia tant a la Massana i Canillo com al Pas de la Casa”, va afegir amb relació als mitjans.

El país es troba aquesta setmana en plena onada de calor i, segons el servei de Meteorologia, els darrers dies les màximes superaran els 30 graus. Una situació provocada per les altes pressions que es mouran cap al sud de la península i continuaran oferint dies càlids. Concretament, els dies més calorosos seran avui i dissabte, en què, tot i el cel enterbolit, el termòmetre podria arribar a marcar un pic de 35 graus a Andorra la Vella i de 20 al Pas de la Casa.

Per aquest motiu, els comuns d’Andorra la Vella, Sant Julià, Escaldes, Canillo i Encamp van decidir durant el dia d’ahir tancar els berenadors i les barbacoes de les parròquies. En aquest sentit, el primer a anunciar-ho va ser el comú de la capital, que ho va fer a través de les xarxes socials a les nou del matí. “Tanquem el berenador de la Comella i precintem les barbacoes. La mesura es pren davant de l’elevat risc d’incendi i la previsió d’altes temperatures per als propers dies”, es va anunciar a través del missatge. Unes hores més tard, el comú de Sant Julià es va adherir a l’actuació procedint a tancar totes les barbacoes de la parròquia per evitar que s’hi encenguessin focs davant de l’episodi de calor. Tot i això, van puntualitzar que l’accés a la vintena de berenadors lauredians continuava obert. Finalment, durant la tarda, Escaldes, Encamp i Canillo també van decidir anunciar el tancament dels punts de foc com a mesura preventiva fins a nou avís deixant, a banda, els punts de descans i d’oci dels berenadors oberts. “Està prohibit fer-hi foc, però podeu anar a menjar sense fer l’encesa”, va anunciar el Twitter del comú de Canillo.

Davant d’aquesta situació, Cristian Pons, director de Protecció Civil, va celebrar la decisió dels comuns de tancar preventivament les zones de barbacoa. A més, va recomanar una sèrie de consells dirigits a la població. “Hem de ser prudents en qualsevol activitat que realitzem al medi natural. Vigilar no llençar brossa ni llumins o burilles en zones boscoses”, va advertir. “Tot­hom que vulgui fer una activitat hauria de consultar el mapa interactiu al web de Protecció Civil o incendis.ad. A sota del butlletí hi ha un mapa interactiu de l’estat dels berenadors amb una llegenda de colors”, va indicar. Pons va recordar que a final de juny es va presentar juntament amb el director del cos de bombers, Jordi Farré, la campanya de prevenció d’incendis forestals per a aquest estiu, en què es van afegir consells preventius per a la revetlla de Sant Joan. “Allà consten una sèrie d’accions preventives que es publiquen al butlletí de perill d’incendis amb relació al grau de risc: alt, molt alt o extrem”, va detallar. En aquest sentit, la plataforma va ser elaborada amb la col·laboració de l’àrea de cartografia del ministeri d’Ordenament Territorial i els comuns. També hi consta informació de la situació meteorològica.

Mesures

1 Limitar les sortides al carrer

Evitar o limitar les sortides i l’activitat física intensa al carrer durant les hores de calor excessiva com el migdia. D’aquesta manera es podrien evitar marejos i possibles cops de calor.

2 Hidratar-se amb freqüència i refrescar-se

Utilitzar roba lleugera que transpiri i de colors clars, prendre dutxes o banys freds i beure aigua regularment, evitant les begudes ensucrades, alcohòliques o amb cafeïna.

3 Vigilar els col·lectius més vulnerables

Són especialment vulnerables les persones grans, la població infantil (sobretot nens i nenes menors de quatre anys), les persones amb malalties cròniques o persones amb obesitat.

4 No llençar brossa ni llumins

No llençar mai al bosc plàstics, papers, vidres o qualsevol altre objecte que pugui produir una combustió. No tirar mai llumins, burilles o qualsevol altre objecte prop de la vegetació.

5 Limitar les barbacoes no autoritzades

No utilitzar les barbacoes que es troben als berenadors. Aquesta acció vol prevenir incendis forestals davant la situació d’alerta en què es troba el Principat aquesta setmana.

Cinc comuns han precintat les barbacoes i els berenadors.

El Principat activa l'alerta d'alt risc d'incendi forestal

tracking