Resignació a França

L’obligatorietat de presentar un certificat sanitari per anar a bars, cafès, restaurants i trens va entrar en vigor amb sis de cada deu francesos a favor.

Un cambrer portant una cervesa en un bar de França amb Macron per la televisió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els francesos van començar ahir a utilitzar el controvertit certificat sanitari en estendre’s la seva obligatorietat també a bars, restaurants, cafès, trens i altres llocs que acullen el públic, en un primer dia marcat per la resignació d’uns i la pedagogia de les autoritats abans de posar multes. Diversos alts responsables del govern gal van acudir en primera persona a vetllar per la posada en marxa de la norma, com el ministre delegat de Transports, Jean-Baptiste Djebbari, que va anar a l’estació de Lió, a París, on va informar que els controls afectaran una quarta part dels trens. En alguns casos s’ha posat en marxa un sistema de registre previ per evitar llargues cues a estacions i aeroports.

La intenció de l’executiu francès és acompanyar els ciutadans en la posada en marxa del sistema, especialment els venedors que han de controlar-ho. Aquest va ser el cas del cafè Rive Droite, a la concorreguda zona cèntrica de Les Halles, on la policia va advertir els responsables de l’establiment que no tots els clients tenien el passaport sanitari en ordre, però se’n va anar sense multar ningú. En general, controladors i controlats assumien la norma, encara que en bona part es deu a la imposició i no a l’adhesió. Segons les enquestes, sis de cada deu ciutadans donen suport a la mesura.

Marina Parengton, cambrera, es trobava ahir al matí com a clienta en una terrassa de París, on va posar en dubte l’efectivitat de la mesura. “Per a mi no és una bona idea. Els restaurants han estat tancats molt de temps i fa només tres mesos que podem obrir. No és complicat demanar-ho, però no m’agrada haver de preguntar a tothom si té el passi sanitari. Cal vacunar, però no ha de ser una obligació”, va considerar.

A pocs metres, en un altre establiment, un client es mostrava convençut dels beneficis de demanar el certificat sanitari. “Jo hi estic a favor, crec que permetrà limitar els contagis i que no plantejarà problemes. No em sembla intrusiu, va dir l’home, Thierry Capet, després de ser controlat per les autoritats.

Les multes per als clients que no acceptin la llei és de 135 euros, i fins a 3.750 euros amb sis mesos de presó si hi ha tres reincidències en un mes. Per als locals el risc de no controlar pot arribar al tancament administratiu, tot i que s’espera que les autoritats comencin a ser més severes a partir del setembre.

Terrasses buides

Tant a París com en altres capitals com Bordeus, l’ambient a les terrasses va ser ahir una mica desolador degut al tancament de molts locals per les vacances estivals. Alguns hostalers ho van atribuir directament al certificat sanitari. On es van veure més cues que en les últimes setmanes va ser en els espais preparats a les farmàcies per a la realització de tests d’antígens de farmàcies.

tracking