El turisme supera les xifres de l'estiu passat

Les restriccions de mobilitat internacional mantenen en crisi les agències de viatges receptores

Dos turistes comprant a l'avinguda Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra Turisme valora positivament els primers dos mesos de temporada d’estiu. “Sabem que tenim moltes possibilitats de tancar un bon estiu amb el mercat espanyol i francès”, va pronosticar Betim Budzaku, gerent de la societat pública. En comparació amb l’any passat, considera que hi ha hagut una lleugera millora. “L’estiu passat no va ser tràgic. Només vam perdre un 15% dels turistes”, va detallar. Tot i això, va explicar que aquest any han pogut arribar més visitants, ja que la frontera andorranoespa­nyola es va obrir més aviat. “L’any passat la frontera va estar tancada fins al 22 de juny. Aquest any, a 1 de juny ja no hi havia cap restricció.”

En aquests moments, les restriccions imposades a certs països impedeixen encara l’arribada de molts turistes internacionals. Tot i això, la celebració de certs esdeveniments al Principat ha atret molts visitants de proximitat. “La part positiva ha estat el Tour de França i el festival Mountain Music, dos esdeveniments extra amb els quals no havíem comptat altres anys”, va celebrar Budzaku. Per altra banda, però, va lamentar la cancel·lació del Cirque du Soleil, que enguany s’ha hagut de posposar fins al 2022. Al març, Andorra Turisme va fer saber la impossibilitat de portar la companyia canadenca aquest estiu al país perquè “no hi havia temps per preparar l’espectacle”, i per “l’elevat risc pressupostari que suposaria haver d’anul·lar les actuacions després d’haver-les iniciat en cas que ho exigís la situació sanitària”.

El Cirque du Soleil, de fet, tenia lloc cada any al país i atreia uns 110.000 visitants comptant les 22 actuacions musicals, que cada vegada acollien unes 5.000 persones. Per altra banda, es preveu que, una vegada finalitzat, hagin passat pel Mountain Music unes 20.000 persones. “Les xifres són bones, però a nivell d’assistència el Mountain Music no es pot comparar amb el Cirque”, va exposar Budzaku. El gerent d’Andorra Turisme també va comentar que la celebració del Tour de França s’havia traduït en molt bones xifres d’ocupació. “Ens basem en les estadístiques que publica la Unió Hotelera”, va detallar. De fet, tant la mitjana d’ocupació setmanal com la mitjana d’ocupació del cap de setmana de la celebració d’aquest esdeveniment esportiu va arribar al 75,89%, segons va publicar la UHA en el darrer comunicat. Quant al pronòstic pel mes d’agost, Budzaku s’atreveix a pronosticar que serà positiu: “La tendència apunta que baixaran els contagis i teòricament ha de ser un bon mes turístic.”

La visió de les agències de viatges, tot i les bones dades, s’allu­nya una mica d’aquesta valoració. Sobretot pel que fa a les agències receptores. “El producte fort per a aquest tipus d’agències era el turisme internacional. Turistes que arribaven i feien estades de sis dies”, va relatar Maica Terrones, vicepresidenta de l’associació que aglutina tots els establiments. “De fet, ja estan treballant de cara a l’hivern perquè l’estiu ja l’han donat per perdut”, va afegir Terrones. Aquesta situació ve provocada per les restriccions que encara estan presents a països com Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica o Holanda, visitants habituals del Principat. I tot i que el turisme de proximitat ja es troba pràcticament reactivat, no suposa cap canvi real pel que fa a aquest tipus d’agències. “El turisme de proximitat és un índex molt baix”, va dir Terrones.

ELS PAÏSOS DEL MEDITERRANI CONTINUEN SENT LA PRINCIPAL DESTINACIÓ DELS RESIDENTS

La situació de les agències de viatges emissores és més positiva que l’any passat. Així ho assegura Maica Terrones, vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra. Tot i això, explica que els clients estan fent les reserves a última hora perquè la situació epidemiològica de cada país és molt variable. Pel que fa a les destinacions més freqüents, predomina la zona mediterrània, amb països com Grècia, Croàcia, Itàlia, Jordània o Espanya. Quant a llarga distància, es mantenen com a més sol·licitats Zanzíbar, Mauritània, Kènia, Tanzània i Maldives. D’altra banda, els accessos als Estats Units, Sud-amèrica i Àsia, per ara, continuen tancats. Terrones creu que l’existència del certificat Covid i el fet que molta gent estigui vacunada ha aportat seguretat per viatjar.

tracking