'operació top'

Centenars d'afectats per un frau piramidal

La policia deté una resident francesa que hauria dut a terme un frau de tres milions per a inversions en un club privat de viatges

Centenars d'afectats per un frau piramidalMWR LIFE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La policia va detindre dimecres passat una persona resident a Andorra però de nacionalitat francesa per la presumpta comissió d’un delicte d’estafa qualificada o estafa piramidal. La persona detinguda és Catherine Techer, de 51 anys, molt coneguda en el sistema piramidal pel qual ha estat detinguda, MWR Life, del qual va arribar a tenir sota la seva direcció més de 50.000 dels 100.000 afiliats, segons relata la mateixa Techer en diverses conferències que hi ha penjades a internet.

En la seva intervenció, el cos de policia va practicar dos escorcolls, un al domicili de la interessada, on es va comissar, a més d’un vehicle d’alta gamma, diversa documentació i aparells electrònics, i l’altre a l’empresa de viatges que rau al centre de l’estafa, on també va ser requisada diversa documentació i ordinadors, segons va informar ahir la policia en un comunicat.

Les investigacions es van iniciar el mes de gener passat arran de vàries denúncies que va rebre la policia andorrana. Una de les persones que van interposar les primeres denúncies va indicar en el seu moment al Diari d’Andorra en què consistia l’estafa i com se n’havia vist afectada.

“Un amic de Tolosa me la va fer conèixer fa dos anys, jo estava en una situació moralment crítica perquè m’havia separat d’una relació de molts anys. Jo tenia diners, ella se’n va assabentar i em va fer entrar en un cercle que feia part d’una empresa de viatges, i que tindria un rendiment, i em va fer comprar tokens, una moneda, i n’obtindria uns 15.000 euros mensuals”, va comentar la persona afectada.

El sistema piramidal que relata aquesta persona és MRW Life, una espècie de club privat de viatges on la base d’ingressos per als membres del club consisteix a inscriure més membres, les quotes dels quals financen tota l’estructura. “Jo havia de proposar a la gent, si hi havia una oferta a Màlaga doncs l’oferia a gent i també cobrava, tenia un Visa de l’empresa i tot, i podia retirar 800 euros al mes. Ara ha desaparegut, m’ha bloquejat de tot arreu”, va relatar fa unes setmanes. Quant al seu cas particular, lamenta que “jo li vaig fer una transferència i també li vaig donar un sobre amb efectiu. El meu amic li va donar 180.000 euros i hi ha un munt de gent estafada. Jo, 80.000 en transferència i 60.000 en sobre”.

La policia indica que el presumpte delicte detectat a Andorra i pel qual ha detingut aquesta persona podria tenir abast internacional, tant a Bèlgica com a França. Es calcula que pot haver-hi unes cent víctimes d’aquesta trama, un frau que s’enfilaria fins als tres milions d’euros, segons els càlculs que han fet els investigadors.

“La utilitat de la Visa era que tenia un compte d’ells on també em posaven diners i el podia utilitzar a banda del que em corresponia, però una vegada que vaig veure que estàvem tots lluitant per recuperar els diners vaig decidir anar a la policia per veure què hi podem fer”, va matisar el testimoni contactat pel aquesta redacció. Així mateix, lamenta que “a França som 20 persones que ens coneixem per això, però, és clar, quan tens els diners i et proposen una inversió t’hi llances”. “De maig a novembre del 2019 hi vaig estar implicada, i cada divendres em pagava alguna cosa. Ella em reemborsava amb els diners del meu amic, que només n’ha cobrat 20.000 dels 180.000. Jo, quan veia que cada divendres m’arribaven les comissions i quan els dissabtes veia que no tenia diners, li cridava l’atenció. A hores d’ara ella em deu 60.000 euros i si hi ha un judici també demanaré indemnització moral, perquè a banda de destrossar-me la salut també m’ha destrossat la vida”, va concloure.

MWR LIFE, UN SUPOSAT CLUB DE VIATGES ON ELS NOUS SOCIS SÓN LA BASE DELS INGRESSOS

El club de viatges en què suposadament està basada l’estafa piramidal per la qual ha estat detinguda la resident Catherine Teche s’anomena MWR Life i basa el seu funcionament en els ingressos que reporten els nous membres del club. Segons expliquen en diverses conferències i al seu web, hi ha tres tipus d’usuaris. Primer aquells que paguen els viatges, després aquells que tenen uns descomptes per una quota i, en tercer lloc, els socis, que obtenen beneficis de les quotes i els viatges que paguen els dos primers grups d’usuàris. L’estafa se centra en el tercer grup, a qui prometen ingressos depenent de quin grau d’usuari aconsegueixen incorporar al grup. Els ingressos més elevats resten per al reclutament d’aquells usuaris que passen a formar part, al seu torn, del grup de reclutadors. És el clàssic pla d’estafa piramidal en el qual els ingressos dels nous socis, atrets per promeses d’ingressos fàcils i vida de luxe, financen al seu torn els ingressos dels membres més veterans. Quan el ritme de reclutament s’alenteix el sistema fa fallida i es descobreix el frau. Aquest esquema és del tot il·legal.

tracking