Les TMA, a 40 euros, i els tests d'antígens, a 8, es pagaran a partir del 16 d'agost

Les proves de detecció de la Covid deixaran de ser gratuïtes a partir del 16 d’agost per a les persones que demanin el cribratge voluntàriament

Les TMA, a 40 euros, i els tests d'antígens, a 8, es pagaran a partir del 16 d'agostFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els tests d’antigen i les proves TMA seran de pagament a partir del 16 d’agost per a les persones que sol·licitin fer-se el cribratge de manera voluntària. Ho va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la qual va matisar el preu dels controls per prevenir el contagi per coronavirus: les TMA a 40 euros i els tests ràpids a vuit, uns imports que inclouen la realització de la prova i el lliurament del resultat. “Els preus acceptats en l’aprovació de les tarifes públiques per al testatge són ajustades al cost que ens suposa al Govern”, va apuntar.

Benazet va matisar que tots aquells cribratges que es continuïn impulsant des de l’executiu per prevenir l’expansió del virus, com és el cas dels que es duran a terme al sector educatiu al setembre o en els esdeveniments musicals, com l’Andorra Mountain Music (AMM), continuaran sent gratuïts pels usuaris. A més, va incidir en què la compra de més tests d’antigen per part de l’administració es deu al fet que el país encara es troba en situació de pandèmia, però l’evolució d’aquesta “ens permet proveir-nos de recursos per si en un futur fos necessari realitzar més proves ràpides de detecció”.

El titular de la cartera sanitària també va recordar que demà es duran a terme els assajos per a la futura obertura de l’oci nocturn a dues discoteques del país. Segons va indicar, es tracta d’uns estudis per comprovar quines serien les mesures necessàries a emprendre en la reactivació del sector. La prova es farà amb els locals al 70% de l’aforament, el que representa unes 1.000 persones, 300 en un local i 700 en un altre, serà obligatori l’ús de la mascareta, la qual només es podrà retirar mentre es consumeix, i caldrà sotmetre’s a un test d’antígens prèviament o haver completat la pauta de vacunació en període de més de quinze dies.

CERTIFICAT COVID

Benazet també va notificar que a partir d’avui els ciutadans que ja tenen tota la pauta de vacunació completada poden anar a recollir el certificat digital Covid, el qual els permet viatjar fora de les fronteres d’Andorra sense haver de realitzar ni quarantenes ni confinaments. El document es lliurarà als centres d’atenció primària i a la plaça de braus. “Demano que demà [avui] no hi hagi una allau de persones en els pròxims dies i que l’Oficina Covid s’utilitzi el mínim possible, ja que tindrà una feina ingent amb la vacunació i els tests per l’AMM i la prova de l’oci nocturn”, va dir.

El ministre va explicar que el certificat també es lliurarà a les persones a qui s’injecti la segona dosi del vaccí a partir d’avui i que també serà vàlid per a les persones que tenen una prova negativa realitzada les darreres 72 hores o han passat la malaltia durant un termini inferior a sis mesos. El document dona legitimitat per viatjar arreu dels països de la Unió Europea i per l’espai Schengen i també inclou un codi QR per facilitar la lectura des de qualsevol dispositiu de control. El titular de la cartera de Salut va assenyalar que aquesta possibilitat, és una realitat gràcies a l’acord entre França i Andorra per a l’homologació del comprovant. I va recordar que el Principat està negociant per aconseguir la “nostra pròpia homologació” com a país tercer de la Unió Europea.

Benazet va avançar que està previst que a mitjans de la setmana vinent el Govern presenti l’aplicació que els ciutadans es podran descarregar als seus dispositius mòbils on també disposaran d’aquest mateix certificat, però en format digital. En aquest sentit, va apel·lar al fet que la ciutadania que no requereixi el document de manera immediata, s’esperi a la presentació del nou aplicatiu.

EL 50% DE LA POBLACIÓ MAJOR DE 16 ANYS HA REBUT LA PAUTA COMPLETA DE VACUNACIÓ

Benazet va manifestar que, fins al moment, s’han administrat 79.013 vacunes, de les quals 45.773 corresponen a primeres dosis i 33.240 a segones, el que significa que 49,7% de la població vacunable ja ha rebut la pauta completa de la immunització. El titular de Salut va indicar que les 12.000 dosis de Moderna es destinaran a “repescar” les persones d’entre 16 i 30 anys que s’han apuntat més tard i a aquells que “han pogut tenir pànic” a altres vaccins. Quant a la situació sanitària al país per la Covid, Benazet va exposar que s’han detectat 36 casos nous des de dimarts, una xifra que eleva el nombre d’actius a 267 i els totals a 14.203. el ministre també va informar que la persona que restava ingressada a l’hospital va ser donada d’alta ahir per la bona evolució de la simptomatologia. I va afegir que el nou brot que viu el país a causa del coronavirus “no té molta intensitat”.

TOC DE QUEDA A CATALUNYA A PARTIR DE LA UNA DE MATINADA

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el govern català ha aprovat el retorn a la mesura del toc de queda nocturn. En aquest cas, serà d’1 a 6 hores de la matinada i afectarà un total de 158 municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada de la proliferació de la Covid igual o superior als 400 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants. Ho va fer en una declaració institucional després d’una reunió extraordinària de la comissió delegada de la Generalitat sobre la irrupció de la pandèmia del coronavirus Aquesta mesura, ha de ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè es pugui aplicar als municipis afectats, amb la intenció que pugui entrar en vigor a partir d’aquest cap de setmana.

tracking