Seguretat social

Proposta a la CASS per eixamplar l'edat de jubilació més enllà dels 65

Herce aposta per un sistema mixt per garantir la sostenibilitat de les pensions

Proposta a la CASS per eixamplar l'edat de jubilació més enllà dels 65ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor en economia i expert en sistemes de pensions espanyol, José Antonio Herce, proposa allargar l’edat de jubilació per solucionar el problema de viabilitat de les pensions al país, la qual considera que hauria d’anar vinculada a l’esperança de vida. Ho va manifestar ahir durant la tercera sessió de la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS. L’expert, proposat per la parapública com a assessor, va incidir que garantir la viabilitat de les pensions i millorar la situació actual implica impulsar una reforma cap a un sistema mixt i l’increment, en certa manera, de les cotitzacions dels treballadors.

“En els darrers anys l’esperança de vida s’ha duplicat i actualment ens trobem que l’edat més alta de la població general és de 90 anys. Així, crec que no és moralment just que les persones que visquin més anys que els seus pares, pretenguin jubilar-se a la mateixa edat”, va explicar. Herce va posar en èmfasi que l’edat de jubilació hauria d’estar vinculada a l’esperança de vida al país, tot matisant que en algunes professions més “dures seria necessari trobar canalitzadors per reduir la franja o adequar-la al treball”. I va reiterar que qualsevol augment de l’import de cotització “no pot perjudicar de cap manera la sostenibilitat del sistema, ans al contrari, l’enforteix”.

L’assessor també va destacar l’existència “d’un model ideal de pensions” i aposta per un sistema. D’altra banda, l’especialista també va exposar que la seguretat social presta grans serveis a la societat a banda del dret bàsic de cobrar una pensió al final de la vida laboral, com la resolució de la problemàtica de la bretxa salarial entre homes i dones, ja que “no existeixen diferències entre ambdós gèneres, per a la seguretat social tots som iguals”.

El president de la CASS, Albert Font, va advertir del cost que hauran d’assumir els joves si no s’efectua una reforma ferma del sistema de cotització, destacant que per l’envelliment poblacional hauran de pagar les pensions actuals i futures. I va apuntar que el país compta amb “pocs cotitzants joves, que tenen una qualitat econòmica baixa”.

tracking