Meteorologia

Quaranta serveis d'emergència per la tempesta d'anit

Les ràfegues de fins a 102 km/h van provocar la caiguda de molts arbres i la previsió anuncia tempestes a la tarda i baixada notable de temperatures a la nit

Un dels dos arbres caiguts al Lycéé

Un dels dos arbres caiguts al LycééInstagram

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha informat que els cossos de seguretat del país han efectuat prop d'una quarentena de serveis durant la nit passada, després de la tempesta que va afectar al Principat. El servei de Meteorologia ha informat aquest matí que es van registrar ràfegues màximes de 102 quilòmetres per hora al roc de Sant Pere.Els forts vents que es va produir abans de la mitjanit van ser molt intensos també a Sant Julià amb velocitats de 92 quilòmetres per hora a la Borda Vidal. A la Comella el màxim de vent va ser de 85 quilòmetres per hora i a les Salines, de 80, segons les dades fetes públiques a les xarxes socials.

Les ventades van provocar la caiguda de mobiliari urbà, arbres que van obligar a tallar diversos punts de la xarxa viària i que aquest matí es poden veure arrencats per la força del vent al Parc Central o al Lycée, entre d'altres punts del país. Al recinte del centre educatiu van caure dos arbres i un tercer ha queda molt malmès i serà tallat de forma preventiva, segons ha informat la direcció. Un dels punts amb més complicacions va ser la carretera que uneix la Plana i la urbanització Comella Park, que va estar tallada durant unes hores per la caiguda

d’arbres, fins a les 6 del matí quan s’ha habilitat un pas alternatiu a la zona i a hores d’ara efectius del COEX segueixen treballant-hi per netejar la calçada completament i

restablir el pas habitual.

També s’ha tallat parcialment trams de la CG-1, l’avinguda Mitjavila i l’avinguda d’Enclar d’Andorra la Vella, el carrer Consell d’Europa d’Escaldes-Engordany o els accessos a Fontaneda i Bixessari per la caiguda d’objectes –arbres, tanques de protecció d’obra, senyals de trànsit, teules, parts de terrasses, xemeneies, rocs, entre altres. Durant la jornada d’avui seguiran les tasques de neteja a diversos punts. Sortosament no hi ha hagut cap afectació personal.

La intensitat de la tempesta també va afectar les bastides de les torres d'Escaldes des d'on van caure algunes parts que van caure sobre vehicles aparcats a l'avinguda Nacions Unides i van causar danys importants. Les figures de l'exposició de pel·lícules de l'avinguda Carlemany també van caure per la força del vent i aquest matí els operaris del comú d'Escaldes han retirat les que es van trencar que estaven tombades a terra.

A Santa Coloma s'han retirat aquest matí les finestres danyades pel vent d'un edifici, segons ha informat una lectora al Diari.Paral·lelament, el Govern realitza aquesta setmana feines de poda i regeneració d’un grup de salzes a la zona, que havien quedat malmesos després de les fortes tempestes del mes de juny. A demanda del comú d’Andorra la Vella es realitzarà un sanejament de les capçades i de les branques ferides per tal de regenerar aquests arbres i reequilibrar-los.

A la mateixa parròquia, s'ha hagut de tancar El rec de l'Obac fins demà, dimarts, perquè s'hi han de fer tasques de retirada d'arbres i branques caiguts. Tampoc es podrà passar durant aquesta tarda pel tram del passeig del riu que voreja el Parc Central (la zona propera a les pistes de vòlei) perquè s'hi estan desembrossant rames davant la previsió de tempesta de les properes hores, segons ha informat el comú mitjançant les xarxes socials.

La previsió anuncia per avui una forta baixada de temperatures especialment a la nit i tempestes amb activitat elèctrica per aquesta tarda.

tracking