ENERGIA RENOVABLE

El 48% de la demanda elèctrica es podria cobrir instal·lant plaques a tots els edificis

El sector experimenta un "creixement exponencial", segons el Govern

Roda de premsa de presentació de la nova eina solar de càlcul als edificis.SFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Instal·lar plaques solars als 11.000 edificis del país podria cobrir el 48% de la demanda elèctrica actual i estalviar el 6,3% de les emissions de gasos contaminants que emet cada any el país. Aquestes són algunes dades que ha permès calcular el nou model de precisió de la radiació solar al Principat que han presentat avui al matí l'investigador de l'Andorra Recerca i Innovació, Oriol Travesset, i el director de l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Carles Miquel. El model informàtic indica, entre altres coses, quin és el grau d'irradiació durant l'any de les teulades i cobertes dels edificis i quines són les zones òptimes per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques, així com el rendiment econòmic i l'estalvi en emissions que poden generar.
Miquel ha apuntat que aquesta eina facilitarà als promotors d'instal·lacions solars el càlcul de l'impacte econòmic de les inversions. El director de l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic també ha explicat que el sector experimenta un "creixement exponencial" al país. Actualment hi ha un centenar d'instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d'edificis i, només l'any passat, el pla Renova, impulsat pel Govern per fomentar l'eficiència energètica dels edificis i l'ús de les energies renovables, va aprovar 37 sol·licituds d'ajuda per un valor de 389.207 euros.
D'altra banda, Miquel ha revelat que el programa Renova 2021 té de moment "molt bona acollida", tanta, ha destacat, que "el Govern haurà de fer esforços per ampliar-ne la dotació pressupostària". La partida té un import d'1,5 milions d'euros, 300.000 euros més que la del pla Renova de l'any passat. "En mig any ja hem rebut 280 sol·licituds", ha afirmat Miquel.
tracking