Govern encarrega un estudi per al cultiu de cànnabis medicinal al país

Andorra Recerca i Innovació signa un conveni amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries per analitzar les oportunitats del sector

Govern encarrega un estudi per al cultiu de cànnabis medicinal al paísC. N.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va signar ahir al matí, en qualitat de president d’Andorra Recerca i Innovació, un acord amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya per “analitzar i definir un model de cultiu i de transformació industrial del cànnabis medicinal a Andorra”. L’acord de prestació de serveis i de consultoria tècnica servirà per complir l’encàrrec del Govern d’estudiar les oportunitats del cultiu del cànnabis al país i definir un model de conreus i de transformació industrial que sorgeix davant l’interès emergent per aquest cultiu, segons es va exposar en un comunicat.

L’execució dels treballs tindrà una durada d’uns quatre mesos i inclourà un projecte pilot que tingui en compte les accions per definir una estructura bàsica de producció d’extractes de cànnabis medicinal i estudiar-ne la viabilitat del cultiu, segons va informar Andorra Recerca i Innovació. A més, l’acord contempla fer un projecte per definir la infraestructura que es necessita per conrear aquestes plantes i els possibles impactes positius que poden suposar per diversificar el sector agrari i l’economia del Principat, així com l’aparició de nous sectors econòmics.

Paral·lelament, el conveni també inclou la realització d’una proposta de posicionament en treballs de recerca a Andorra en relació amb aquest àmbit. En darrer lloc, es preveu una trobada presencial a Andorra amb cadascun dels grups de treball, així com una jornada de presentació de l’informe de resultats i treballs finals.

L’oportunitat de negoci

Gallardo va manifestar en la signatura de l’acord que “la indústria del cànnabis medicinal té un gran creixement internacional i pot oferir oportunitats que permetin desenvolupar un sector d’alt valor afegit a Andorra, la qual cosa contribuirà a la diversificació de l’economia”. En aquest sentit, el titular de Presidència, Economia i Empresa va assegurar que aquest és un dels sectors “prioritaris del Govern per estudiar-ne les potencialitats” i va considerar que pot servir “de revulsiu per al sector primari del país”.

Per la seva banda, el director general de l’IRTA, Josep Usall, va indicar que “el cànnabis pot ser un cultiu clau per a l’economia, i creiem que a Andorra es donen les condicions necessàries per produir-ne de qualitat i perquè pugui ser rendible”. Cal recordar que l’IRTA és un institut d’investigació dedicat a l’R+D+i agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient, el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a modernitzar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola per proveir aliments sans i de qualitat als consumidors, així com millorar el benestar de la població.

MEDI AMBIENT VA ANALITZAR ELS MODELS DE CANADÀ I SUÏSSA DEL CULTIU DE CÀNNABIS

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ja va estar analitzant el març del 2020 els models de producció de cànnabis terapèutic del Canadà i Suïssa per veure si es poden implementar a Andorra. La ministra Sílvia Calvó va emmarcar aquest conreu en el marc del full de ruta per diversificar i donar continuïtat a la ramaderia i agricultura del país. “És un projecte que s’està estudiant perquè van venir a presentar-nos-el des del sector privat, però voldria remarcar que aquest és un element més de diversificació, ja que també tenim un projecte de recerca sobre els nabius i estem treballant en possibles usos alternatius del tabac, com la producció de cosmètics a través de la biotecnologia”, va apuntar. A més, Calvó va manifestar que l’afer no tan sols afecta el departament d’Agricultura i van crear un grup de treball transversal amb Interior, Salut i Economia. La ministra va reiterar que la possibilitat de cultivar marihuana terapèutica és embrionària, ja que “encara estem en procés d’avaluar el projecte privat que ens van presentar i hem de buscar un model que ens doni garanties”.

tracking