Meteorologia

Ni tornado ni esclafit

Els fortes ràfegues continuades van causar les destrosses a l'Aldosa i la caiguda d'arbres a d'altres indrets

El vent tomba diversos arbres del bosc prop de l'Aldosa

Tempesta de vent i aigua

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La forta tempesta que va afectar ahir Andorra "entra dins de la normalitat" i s'han produït fenòmens similars de molta intensitat els últims estius, assegura Guillem Martín des del Servei de Meteorologia de Govern. El meteoròleg remarca que les destrosses al bosc de l'Aldosa en cap cas van ser causades per un tornado o un esclafit perquè els dos episodis haurien tingut "conseqüències diferents" i el que va succeir va ser que es van concentrar en alguns indrets del país, i a l'Aldosa en concret, "ràfegues de vent sostingudes" molt fortes que van provocar la caiguda i el trencament d'arbres. La velocitat del vent va arribar als 93 quilòmetres per hora al fons de les Valls i el màxim registrat va ser de 109 quilòmetres hora a la Tossa d'Espiolets.

Martín explica que un petit embossament d'aire fred es va creuar per Andorra i va provocar "un fenòmen d'arc de tempestes que tècnicament s'anomena sistema convectiu de mesoescala que són de curta violència amb fortes ràfegues de vent a més de molta intensitat de pluja en poca estona". Aquests episodis van afectar ahir l'Aldosa però també Escaldes o Sant Julià i es van estendre per altres zones del Pirineu com Ribes de Freser, amb una forta pedregada, a la capçalera del riu Segre i a la Garona.

El meteoròleg precisa que un tornado és una mànega d'aire que xucla els objectes i els porta més enllà i l'esclafit tam´be hauria tingut un epicentre i hauria provocat el desplaçament dels arbres i en les destrosses a l'Aldosa tots els arbres van caure en la mateixa direcció i van quedar al mateix lloc. Guillem Martín destaca que en aquella zona boscosa hi havia arbres molt alts i això els fa més vulnerables als impactes de les fortes ràfegues de vent.

Martín ha assenyalat que les tempestes d'aquesta setmana no han estat excepcionals perquè són fenòmens habituals de l'estiu a Andorra però sí que "hi ha hagut dues tempestes importants aquesta setmana, la de dilluns localitzada a Bixessari i Aixàs i la d'ahir més general". La previsió indica que avui predominarà el sol i demà tornaran els ruixats però no seran tan intensos i el meteoròleg insisteix que aquestes tempestes estant dins de la normalitat de l'estiu que ja va començar l'1 de juny des del punt de vista meteorològic.

tracking