Llei de l'economia circular

El Govern prohibirà els plàstics d'un sol ús i vol menys consum d'aigua

Calvó presenta el projecte legislatiu i aposta per la col·laboració amb els comuns per augmentar el reciclatge

El Govern prohibirà els plàstics d'un sol ús i vol menys consum d'aiguaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha decidit extingir els plàstics d’un sol ús. Per aquest motiu, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va presentar en nom del Govern el projecte de llei de l’economia circular. En el text legislatiu, l’executiu ja marca la data de caducitat d’aquest tipus de plàstic: quedarà prohibida la seva importació des del moment que el Consell General aprovi la llei, i els comerciants tindran sis mesos per treure els estocs que els quedin d’aquest producte. “És un projecte de llei que és molt ambiciós i encara no hi ha gaires països que s’hagin dotat d’una legislació similar”, va destacar la ministra.

Davant de la prohibició d’importació i sobre si podia provocar problemes, la directora general Sílvia Ferrer va deixar clar que “presentem un projecte de llei que recull les directives europees en la matèria, així que gran part dels països d’Europa seguiran el mateix camí. No hi haurà cap problema per prohibir la importació d’aquests productes”. Com a exemple pràctic Calvó va comentar que “quan la llei entri en vigor, les superfícies comercials en lloc de tenir un pal de plàstic per enganxar un globus hauran de tenir-lo de paper o d’un altre material”.

El reciclatge és un altre dels pilars sobre els quals se sustenta el projecte de llei. En aquest sentit, la ministra va posar sobre la taula els objectius que es marca el Principat en aquesta matèria i va apuntar el “65% de reciclatge per a l’any 2035”. No obstant això, Calvó ja va indicar que “haurem de parlar amb els comuns”, ja que actualment el percentatge de reciclatge que assoleix el país és d’aproximadament el 50%, i que per augmentar-lo “haurem d’avaluar si apostem per recollir més fraccions”.

ESCAC AL MALBARATAMENT

En el marc del mateix projecte de llei, un altre dels reptes als quals es vol fer front des del ministeri de Medi Ambient és el del malbaratament alimentari. En aquest sentit, Calvó va dir que “hem de treballar per reduir el malbaratament alimentari perquè en primera instància abans que s’hagi de llençar pugui servir per nodrir bancs d’aliments, i en darrera instància sigui per a alimentació animal”. En aquesta aposta, segons va dir la ministra, serà clau “la sensibilització de les persones i la conscienciació pels productes de proximitat”, el consum dels quals es vol potenciar des de l’executiu. En aquest sentit, s’instarà els productors que hagin d’etiquetar els productes amb etiquetes en què consti d’una banda la data de caducitat així com la de consum preferent.

Per afavorir que les empreses facin aquesta transició, el Govern prepara un paquet d’ajudes. Segons va explicar la directora general, “hi ha dues partides pressupostàries, una per al 2022 i una altra per al 2023, de 150.000 euros per ajudar les empreses a fer aquesta transició”. En aquest sentit, va apuntar que es crearia un distintiu per a aquelles empreses que sí que decideixin fer aquest pas i que aquest es tindria en compte en les licitacions públiques. Calvó va recordar que a l’administració “hem de tenir un rol exemplificador” i que per aquest motiu les empreses amb el distintiu comptaran amb més punts a les licitacions.

Finalment, la ministra va dir que “fer aquest procés no seria possible sense la ciutadania conscienciada que tenim i la col·laboració dels diferents sectors empresarials”. Calvó va recordar que s’ha treballat conjuntament amb la Cambra i que la CEA ja havia creat anteriorment una taula en favor de l’economia circular. Finalment, i quant a la normativa sancionadora, anirà de lleu (fins a 300 euros), greu (fins a 3.000 euros), mentre que les sancions molt greus poden arribar a ser de 12.000 euros.

PROJECTE DE LLEI

-L’aigua

El Govern vol impulsar una reducció en la quantitat d’aigua que es consumeix. Es vol passar dels 230 litres al dia que es gasta actualment a 150.

-Envasos

Medi Ambient aposta pels envasos reutilitzables. Calvó va apuntar la possibilitat que es torni a un sistema de pagar per l’envàs i hi hagi un retorn en diners quan es retorni.

-Revisió quinquennal

En el marc del foment de la participació ciutadana, es preveu que els diferents objectius que marcarà la llei es puguin revisar cada lustre, per tal d’ajustar-los.

-Ús de dades

Conèixer l’equivalència que té el consum de dades amb CO2 serà una de les modificacions que es faran en la factura telefònica per tal de conscienciar.

-Per sectors

Principalment, l’executiu ha treballat en els sectors on tindrà més repercussió, com són la construcció, el turisme i el comercial.

tracking