Reportatge

Un baluard que es perd

La decisió de Gili deixa la gestió de comú d’Escaldes en mans d’una majoria d’independents i deixa en paper mullat la que es va veure com la gran victòria a les darreres comunals.

Un baluard que es perdPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS encara tenia esperança de salvar els mobles, però una absència tan important al congrés del partit no va passar desapercebuda. Van saltar totes les alarmes dissabte i ahir es va confirmar el divorci entre el PS i la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.

La remor fa temps que sona, que les relacions amb l’exconsellera estaven tocades, però pocs pensaven en una fractura, en una marxa que alguns militants del PS creuen que té certa similitud amb el que va passar amb Rosa Ferrer, que va deixar el partit i va crear el seu propi a Andorra la Vella.

Fonts socialdemòcrates van afirmar ahir que la cònsol “està mal assessorada”, apuntant cap a la figura del cap de gabinet dels cònsols, Ferran Rabanaque, artífex de la marca electoral D’Acord que va unir PS i Liberals contra Demòcrates. La qüestió ara és si el comú d’Escaldes-Engordany s’ha de considerar gestionat pel PS, tenint en compte que els dos cònsols són independents i que la minoria és precisament del PS.

Jaume Bartumeu, l’únic cap de Govern que ha tingut l’esquerra a Andorra, era coneixedor de les desavinences. L’any 2000 va fundar el PS i el va enfilar fins al Govern el 2009. No va acabar la legislatura i el 2011 va ser derrotat per la teranyina que va crear Toni Martí, impulsat pel seu pas pel comú escaldenc.

Bartumeu va recordar que a partir del 2011 “el PS va patir un procés de radicalització i sectarisme que va fer que el 2013 molts dels fundadors vam abandonar la formació, que ha anat a la deriva i ara només queden les engrunes”. L’excap de Govern té el convenciment que la solidesa de Demòcrates es nodreix de la falta d’alternativa: “Aquest és el drama.” La recepta, segons ells, és “un progressisme moderat, un projecte que ara mateix no està ni en construcció”.

L’històric conseller Jordi Font va sentir-se dolgut “i una mica culpable” per no haver estat informat per la cònsol, “a qui vaig introduir en la política”. Font va dubtar que “estigui ben aconsellada” i va indicar que en els darrers comitès locals ja no hi participava: “Ho atribuïa a la feina, però la veritat és que no. A mi no m’ha dit mai res. Vam estar parlant per altres temes. Vam sacrificar una molt bona consellera i la situació ha durat poc. Era del millor que teníem al grup parlamentari, s’havia guanyat a pols provar de guanyar Escaldes i sembla que ens vam equivocar.”

Ferran Goya, un altre històric que també va abandonar el PS, no es va voler pronunciar sobre la crisi, tot i que segueix de prop l’actualitat política, però sí que va apuntar contra el comú: “Vaig marxar fa temps i ignoro quin és el problema que té. Estic fora del país. Jo vaig marxar del partit entre altres coses per com actuava el comú d’Escaldes, i per motius personals, i també per orientar el partit cap a les joventuts.”

tracking