tribut a la benzina

La taxa verda s'ajorna sis mesos

Els grups de la majoria esmenaran la llei per endarrerir fins al 2022 l’entrada en vigor del nou impost als carburants

La taxa verda s'ajorna sis mesos però el sector segueix demanant més tempsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris de la majoria van anunciar ahir que han presentat una esmena per retardar sis mesos l’entrada en vigor de la nova taxa als hidrocarburs, la qual ha generat inquietuds entre el sector i la ciutadania els darrers mesos. El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va manifestar que conjuntament amb el Govern han decidit ajornar l’aplicació del gravamen fins a l’1 de gener de l’any vinent. “Pensem que això és un bon punt d’equilibri entre la demanda realitzada per part de la ciutadania i la possibilitat que l’executiu pugui seguir tirant endavant mesures sostenibles que han d’afavorir la societat”. Costa va posar en relleu que Andorra no pot anar en contra de les polítiques internacionals envers la sostenibilitat, ja que “considerem que són bones” i “tenim la certesa que les polítiques per compensar els efectes del nou impost són, amb escreix, més importants pels avantatges que oferiran”.

Amb l’endarreriment de l’entrada en vigor de la modificació de la llei, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos volen calmar els neguits que la nova taxa ha generat entre la ciutadania i el sector, que segueix afirmant que el nou impost afectarà en el preu de sortida al públic dels carburants. “Pensem que pot satisfer, almenys de manera parcial, les inquietuds de la població i també garanteix l’aplicació de mesures decidides per fomentar l’ús del transport públic”, va indicar el conseller general. El liberal va asseverar que des d’un inici el Govern ja plantejava assumir la meitat de l’import i que “en molts casos” s’ha fet amb una periodicitat, com és el cas del gasoil de calefacció i les exoneracions als transports agrícoles, de neu i dels transportistes. “La repercussió està molt esmorteïda i amortitzada en el temps”, va assegurar.

TRANSPORT PÚBLIC

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va exposar que tot i que s’endarrereixi sis mesos l’entrada en vigor del nou impost, el qual es vol destinar a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’executiu ha decidit mantenir l’aplicació d’un abonament mensual de 30 euros per al transport públic per circular per tota la xarxa viària de cara a la tardor.

“Entenem que la reducció del preu de l’abonament trenca la barrera d’accés al transport públic per a la població i esperem poder-lo presentar al setembre”, va indicar. I va explicar que actualment anar fins al Pas de la Casa té un cost anual de 2.000 euros i desplaçar-se fins a la Massana de 1.000 euros, i que amb la nova subscripció els ciutadans només pagaran 360 euros l’any per utilitzar el servei. “Tot i que tensarem el pressupost del Govern, hem decidit tirar endavant la reducció”, va asserir.

D’altra banda, Calvó va incidir que el retard en l’aplicació del nou impost no els permetrà dur a terme al llarg d’aquest exercici ni la disminució del preu del transport escolar ni la implementació d’un transport per a joves, dues iniciatives que pengen directament de la recaptació que el Govern preveia fer amb la taxa i que s’ajornen fins al 2022.

En aquests moments la llei de modificació dels impostos especials es troba en tràmit parlamentari i ahir va finalitzar el període d’esmenes.

CRONOLOGIA

12/11/2020

Presentació

Calvó i Jover van presentar al novembre en roda de premsa la proposició de llei per implementar la nova taxa als hidrocarburs.

13/11/2020

El sector es queixa

L’Associació d’Importadors de Carburants mostra per primera vegada la seva contrarietat amb la creació de la nova taxa i afirma que posa en risc el futur de les gasolineres.

16/04/2021

L'ACU recull signatures

L'Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris impulsa una recollida de signatures en diverses gasolineres del país sol·licitant que s’ajorni l’aplicació de la taxa fins al juny de l’any vinent.

04/06/2021

Firmes al consell

L’ACU presenta el total de signatures recollides, quasi 13.000 en poc més d’un mes, al Consell General perquè avaluï els neguits de la població i l’impacte de la taxa.

07/06/2021

Ajornament de la taxa

Els grups parlamentaris de la majoria anuncien que retarden l’entrada en vigor del nou impost fins a l’1 de gener del 2022.

tracking