Govern ofereix un calendari flexible per a l'aplicació de la taxa del carboni

L’Associació de Consumidors demana que almenys s’ajorni un any la seva aplicació

Govern ofereix un calendari flexible per a l'aplicació de la taxa del carboniANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern està disposat a flexibilitzar el calendari d’aplicació de la taxa de carboni que gravarà els carburants. El cap de l’executiu, Xavier Espot, va comentar ahir que “si per donar satisfacció tant a l’Associació d’Importadors de Carburants com l’Associació de Consumidors cal ser més flexible amb el delay temporal, des del Govern no ens hi oposarem”. A més a més, Espot va recordar que “ja vam preveure un ajornament en els criteris d’aplicació a conseqüència del diàleg mantingut amb l’Associació d’Importadors de Carburants, en la fase prèvia a l’entrada a tràmit parlamentari. Per tant, ja anàvem en aquesta direcció”.

No obstant això, el cap de Govern va deixar clara la voluntat i el compromís de l’executiu amb la transició energètica i el canvi de model mediambiental, i va assenyalar que “cal passar de les paraules als fets, i aquesta taxa hi fa, perquè és finalista i anirà a nodrir directament el fons verd”. En aquest sentit, Espot va recordar que “els diners fruit de la taxa serviran per poder avançar cap a la gratuïtat del transport públic i en ajudes per tal de rehabilitar els edificis i fer-los més sostenibles”, i va afegir que “per tant un petit increment repercutirà molt a poder avançar cap a la transició ecològica”. A més a més, tot i que el Govern es va mostrar disposat a parlar dels tempos d’aplicació de la taxa, en cap moment es va posar sobre la taula cap tipus de modificació que “l’acabi desvirtuant”.

Per contra, al matí el president de l’ACU, Lluís Ferreira, va entregar al Consell General prop de 13.000 signatures de persones residents o transfronterers que es mostren contràries a l’aplicació de la taxa del carboni. “Crec que és un fet prou important perquè els consellers generals ho tinguin present i avaluïn o bé una forma diferent de fer aquesta recaptació o bé posposar-la per buscar un altre sistema”, va indicar Ferreira. Així doncs, l’ACU va posar sobre la taula el canvi de criteri pel que fa a la taxa de tinença de vehicles, que segons els seus càlculs “ha vist incrementada la recaptació en dos milions d’euros”, per la qual cosa els diners es podrien destinar a la taxa del carboni, però també hi ha la possibilitat “d’agafar una part dels impostos especials dels hidrocarburs”.

En aquest sentit, Ferreira va manifestar que posposar l’aplicació de la taxa sense fixar una data concreta “tampoc no seria bo”, per la qual cosa es va mostrar favorable a espaiar-la “com a mínim un any” per veure “cap on es dirigeix l’economia andorrana”, ja que “aquest serà un any molt difícil i de cara al següent continuarem arrossegant tota la crisi sanitària, i de retruc l’econòmica, i volem evitar que tot plegat derivi en una crisi social”. Finalment, el president de l’Associació de Consumidors va recordar que “no estem en contra de l’objectiu de la taxa”, però la seva aplicació farà perdre competitivitat al país “perquè tot el producte arriba per via terrestre”.

tracking