CARBURANTS

L'ACU entrega les 13.000 signatures contra la taxa de carboni

Lluís Ferreira ha lliurat avui les firmes al Consell General i esperen que entenguin "quin és el neguit que hi ha a la ciutadania"

El president de l'ACU, Lluís Ferreira, lliura les signatures contra la taxa de carboni al Consell GeneralM.P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) ha lliurat al Consell General, a través del seu president LluísFerreira, aquest divendres les prop de 13.000 signatures que al llarg d'un mes ha recollit contra la taxa de carboni, que actualment es troba en tràmit parlamentari. Ferreiraha dit que espera que els consellers generals els tinguin en compte i en facin una avaluació per trobar una manera diferent de fer la recaptació o bé per posposar-la. En aquest sentit, segons els càlculs de l'ACU, amb el canvi de criteri envers la taxa de tinença de vehicles "s'ha vist incrementada la recaptació en 2 milions d'euros", per la qual cosa aquests diners es podrien destinar a la taxa de carboni, però també hi ha la possibilitat "d'agafar una part dels impostos especials que hi ha als hidrocarburs".

Una de les condicions principals d'aquesta recollida era que qui ho signés fossin persones residents o transfronterers, ja que són la població que "fan un ús quotidià de la benzina al país i seran els afectats de forma directa". En aquest context,Ferreiraha manifestat que posposar l'aplicació de la taxa sense fixar una data concreta "tampoc seria bo", per la qual cosa s'ha mostrat favorable a espaiar-la "com a mínim un any" per veure "cap a on camina l'economia andorrana".

A més a més, la incorporació d'aquest nou impost, tal com ja ha denunciat anteriorment l'ACU, farà perdre valor a la competitivitat d'Andorra respecte dels països veïns. "El diferencial amb els països de l'entorn comença a reduir-se", ha explicat. Així mateix, ha recordat que "moltes vegades ens oblidem que tot el producte que arriba a Andorra és per via terrestre, amb la qual cosa això també pot suposar un increment per aquest transport de mercaderies", a no ser que el Govern "faci una excepció", tot i que això "voldria dir que la taxa de carboni no és tan prioritària com deien fins ara". "És tot una mica incoherent", ha sentenciat.

Un cop ha fet el lliurament de signatures,Ferreiraha recalcat que el que s'ha de fer és "anar pas a pas", recordant que "no estem en contra de l'objectiu final de la taxa". El president ha recordat la reunió que van fer amb el ministeri de Medi Ambient en la qual van dir quina era la seva posició i ha assegurat quel'únicapossibilitat era la de fer arribar als consellers generals "quin és el neguit que hi ha a la ciutadania". El que espera ara l'ACUés que "prenguin decisions i facin les modificacions que creguin escaients dins de la llei".

tracking