Reportatge

Caldea es queda petita entre torres

L'avanç de la construcció de les torres a Escaldes canviarà la fisonomia de la parròquia i el termolúdic deixarà de ser-ne el sostre

Caldea es queda petita entre torresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a moltes persones, veure la silueta de la torre de Caldea a l’horitzó era sinònim de ser a casa, a Escaldes-Engordany. Aquella imatge que t’indicava que havies completat el teu viatge. Per a altres, era el destí que havien cercat i una parada obligada al Principat. I és que enmig de la vall central, la torre s’aixecava majestuosa, sense cap altre edifici que li fes ombra en tot l’entorn, fins que es van aprovar una sèrie de projectes urbanístics que van obrir la porta a la construcció de cinc torres d’edificis a la zona del Clot d’Emprivat i que, per la seva alçada, acabaran deixant petita el que fins ara havia estat el cap i casal de la parròquia.

Aquesta realitat, d’un edifici preponderant, segur que recordava una mica la llegenda urbana de Washington D.C. en què s’explica que el seu arquitecte, Pierre L’Enfant, va pensar una ciutat que no superés mai en alçada el seu edifici més important, el del Capitoli, i que per aquest motiu és l’única gran metròpoli nord-americana sense cap gratacel en el seu ordenament urbanístic. La realitat, però, és molt menys poètica i Washington D.C., abans ciutat federal, té una llei que impedeix construir edificis més alts de 12 plantes per tal de poder continuar gaudint d’espais oberts i de llum natural en tot l’espai metropolità. No tan poètic però igual d’efectiu.

Aquesta estranya paradoxa, la d’apostar per edificis que no siguin excessivament alts, però, té els dies comptats a la parròquia escaldenca. La conclusió de les obres de les diferents torres que s’estan aixecant al bell mig de la parròquia canviaran, per sempre, la fisonomia de la ciutat, o com es diu popularment utilitzant els anglicismes, dissenyarà un nou skyline per a la parròquia.

Les 5 torres, que comptaran amb una vintena de plantes, presentaran una imatge fins ara mai vista de la parròquia i del Principat. A més a més, seran un banc de proves precisament per tenir en compte aspectes com els que es volien preservar a Washington com la llum natural o els espais oberts, sense oblidar que més pressió demogràfica comportarà, necessàriament, zones d’esbarjo i lleure i aparcaments. Una sèrie de preguntes que encara estan per resoldre en el nou ordenament que tindrà el centre de la parròquia. Per la seva banda, les obres avancen a bon ritme i les estructures de les futures torres, que fixaran la silueta de la nova Escaldes, avancen a bon ritme i cada cop s’aproximen més a la vintena de plantes que han d’acabar tenint. Mentrestant, Caldea, des de darrere, observa sense perdre ni un bri de la seva magnificència.

Caldea es queda petita entre torres

tracking