França enviarà 12.000 vacunes i dimecres torna la vacunació de primeres dosis

Martínez Benazet explica que ha estat Andorra qui ha demanat els vaccins d'AstraZeneca en comptes de Moderna

França enviarà una nova remesa de vacunes d'AstraZenecaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquest migdia que la setmana vinent arribaran 12.000 vacunes d'AstraZeneca des de França que serviran per cobrir tota la població que vulgui rebre el vaccí al juny, juntament amb les que arribin des de Portugal i Espanya en les properes setmanes. Salut espera que, "probablement", a partir de dimecres es comencin a administrar aquestes dosis i el centre de vacunació arribarà a acollir unes 2.000 persones entre les que rebran les primeres i les segones dosis.

Així, s'arribarà a un grau d'entre un 60% i un 70% de la població vacunada de cara a l'estiu, ja que durant el mes vinent també s'esperen 30.000 dosis des de Portugal (separades en dues remeses de 15.000 cada una) i dos lots de Pfizer més des d'Espanya, a partir del 7 de juny. Cal destacar que les 12.000 que arribaran la setmana vinent des de França formen part d'un lot total de 24.000, i per tant n'enviaran 12.000 més endavant.

Novament, el ministre ha encoratjat a la població a posar-se el vaccí, ja sigui la primera o la segona dosi, davant les evidències científiques i les experiències dels països més avançats amb la vacunació, amb una major incidència de contagis i, sobretot, de casos greus. De moment hi ha 44.400 inscrits a la plataforma de vacunació.

Dosis d'AstraZeneca a petició d'Andorra

Les vacunes que arribaran de França no seran les de la farmacèutica Moderna, que fa mesos que s’esperen, sinó que seran una nova remesa de vaccins d’AstraZeneca. Així ho van confirmar fonts de Govern al Diari. El ministre, però, ha explicat aquest migdia que ha estat el propi Govern qui ha demanat que siguin vaccins d'AstraZeneca en comptes de Moderna, ja que podien disposar d'elles molt abans davant els problemes per subministrar vacunes a tots els països que té la farmacèutica Moderna. "Creiem que hem de prioritzar vacunar abans. Vam demanar a França renegociar l'acord i que ens subministressin vaccins d'Astrazeneca i els estem molt agraïts. No hi ha vacunes millors o pitjors i no diferenciem entre Moderna o AstraZeneca", ha assenyalat el Benazet, que ha remarcat que "és una decisió d'Andorra i no de França".

D’altra banda, ahir es va reiniciar el procés de vacunació amb segones dosis de Pfizer, amb un total de 1.092 vaccins administrades. Així, el total de persones que tenen dos vaccins inoculats supera ja la xifra de les 5.700, mentre que a dia d’avui ja hi ha 27.613 persones amb una injecció.

Actualització sanitària

Finalment, Benazet ha posat en relleu un dia més que la tendència de la incidència es manté. El ministre ha informat que hi ha 150 casos actius amb onze positius nous, igual que ahir, mentre que la taxa de reproducció del virus (rho) se situa en 0,80. A més, cal ressenyar que una persona més ha estat ingressada a la planta Covid de l’hospital i actualment hi ha quatre pacients.Per la seva banda, la població escolar es manté amb 13 aules sota vigilància activa, de les quals 3 estan aïllades completament.

ASTRAQUE?

La història es repeteix. Mentre tot semblava indicar que els vaccins que arribarien de França serien els anhelats de Moderna, el que es rebrà serà un altre cop AstraZeneca. Darrere d’aquesta situació, de les permutes de fabricant, s’hi pot trobar el canvi d’estratègia de vacunació que va adoptar França. I és que el veí del nord va oferir la possibilitat que a les persones menors de 55 anys que havien rebut la vacuna d’Oxford no se’ls inoculés la segona dosis de la mateixa, sinó que rebessin una de les que tenen ARN missatger, que són precisament les de Pfizer i la citada de Moderna. A més a més, cal recordar les diferents topades de la Unió Europea amb els fabricants del vaccí anglosuec i que van acabar amb la no renovació del contracte de subministrament. La decisió presa per França és similar a la que va adoptar Espanya, amb una diferència: a l’Estat espanyol les persones que tenien dret a rebre una segona dosi de vacuna d’ARN missatger després d’haver rebut la primera d’AstraZeneca tenien dret a demanar la repetició del vaccí, prèvia signatura d’un document assumint les responsabilitats de l’elecció. I el resultat va ser sorprenent, ja que el personal essencial, que és el que està vivint la segona tanda d’inoculacions, s’està decantant majoritàriament per rebre la vacuna d’Oxford en lloc de la de Pfizer i Moderna. Diferents estratègies.

Vacuna Pfizer Vacunacio Vacunacions

tracking