serveis

El COEX registra el tercer valor més baix de neu en 37 anys

L’àrea va activar la temporada d’hivern 358 fases grogues i quatre de negres

El COEX registra el tercer valor més baix de neu en 37 anysFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) va registrar durant la temporada d’hivern el tercer valor més baix de gruix de neu en els darrers 37 anys. Així ho va informar ahir durant la roda de premsa de balanç el cap del departament, David Palmitjavila, qui va puntualitzar que segons indiquen les dades meteorològiques, el gruix màxim de precipitacions que va caure entre l’1 de novembre i el 30 d’abril va ser de 95 centímetres. El cap també va posar de manifest que durant la temporada d’hivern es van haver d’activar un total de 358 fases grogues i quatre de negres.

“Ha nevat i ha fet fred de forma molt constant, que han generat gel, i per mantenir la bona qualitat de la xarxa viària hem activat més fases grogues que en altres exercicis”, va exposar. I va afegir que, a diferència de la temporada anterior, aquest any “ha estat atípic i no hem tingut la necessitat ni d’activar fases vermelles ni taronges”, les quals “compliquen més la gestió dels equips de treta de neu”. En aquest sentit, Palmitjavila va manifestar que aquest fet ha permès que no es registressin situacions “tan complicades com les de la temporada passada”.

Durant la temporada d’hivern passada es van realitzar sortides de manteniment preventiu i de treta de neu durant un total de 160 dies, mentre el període hivernal té una durada de 180 jornades. El COEX va dur a terme diverses actuacions, sobretot durant el servei de guàrdia a partir de les quatre de matinada, en què “una dotació per sector s’encarrega de mantenir les carreteres en bon estat de cara a l’inici del dia”. El servei va netejar de neu 140 quilòmetres de la xarxa viària del país. Pel que fa al sistema de protecció antiallaus, es van haver de dur a terme tres sanejaments en tres zones i activar vuit plans d’emergència.

El cap del COEX també va presentar l’informe de progrés de l’any passat, a través del qual el servei gestiona el manteniment i la qualitat de les carreteres. En aquesta línia, va posar en relleu que tot i que les infraestructures del país any rere any van creixent, un fet que provoca que es requereixi una ampliació dels recursos, el pressupost “potser no creix de la mateixa manera”. D’aquesta forma, Palmitjavila va matisar que des de l’àrea es treballa per optimitzar al màxim els recursos de què disposa el departament a “l’espera d’obtenir més capital”.

tracking