Sis de cada deu empreses trigaran un any a superar la crisi de la pandèmia

La construcció és l'únic sector amb evolució positiva arran de la Covid-19, que no ha vist afectada la seva facturació o ja ha aconseguit recuperar-la

Josep Maria Mas presidirà sis anys la CambraFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra (CCIS) ha fet públiques, en la seva 48a edició, les conclusions dels resultats de l'enquesta de clima empresarial del segon semestre del 2020 que inclouuna anàlisidels resultats anuals i les expectatives empresarials del primer semestre del 2021. L'informe mostra que la crisi sanitària ha marcat l'evolució de l'economia durant tot l'any, la millora durant els mesos d'estiu, ha estat desigual per sectors. En aquest context, mentre que la construcció, part de la indústria i alguns serveis de demanda domèstica han recuperat el pols relativament ràpid, les activitats vinculades al turisme i al comerç al detall s'han vist més afectades. De cara a la primera meitat del 2021, les perspectives de les empreses hoteleres i del comerç, són molt pessimistes. En el primer cas, el grau mitjà d'ocupació s'ha situat en mínims històrics i destaca que l'elevada inactivitat de l'oferta hotelera s'ha traduït en una caiguda interanual mitjana de la xifra de vendes de prop del 70% el quart trimestre de 2020. Només la construcció apunta cap a una evolució positiva de l'activitat, impulsada per la bona dinàmica del sector residencial.

Segons l'informe publicat per laCCIS, hi han participat 380 empreses que han permès fer un seguiment de l'evolució de l'activitat empresarial andorrana i de la tendència dels negocis. De l'enquesta, 6 de cada 10 empreses afirmen que trigaran més d'un any a recuperar els volums d'ingressos d'abans de la Covid-19, mentre que només el 16,5% del total d'empreses confia a assolir uns ingressos similars als de 2019 en menys d'un any, i un reduït 6,1% de les enquestades afirmen que ja han retornat als nivells de facturació previs a la pandèmia. D'altra banda, el 7,7% del total d'empreses sostenen que veuen difícil que el puguin recuperar i que hauran de tancar el negoci. En aquest context, les empreses de l'hoteleria són les que manifesten unes expectatives més pessimistes: el 65,7% dels establiments indiquen que no recuperaran un volum de facturació semblant al d'abans de la pandèmia fins, com a mínim, passat un any, i a més, el 14,3% del total, sostenen que veuen complicat recuperar-se i que segurament es veuran forçades a tancar l'activitat. En canvi, en el vessant més positiu, destaquen les expectatives de la construcció, que concentra el percentatge més elevat d'empreses que o bé no han vist afectada la facturació o bé ja han aconseguit recuperar els nivells de facturacióprepandèmia.

Davant aquests resultats globals, la Cambra opina que en els pròximsmesos que vénenel context econòmic continuarà sent complex. Tanmateix esperen que la vacunació de la població a Andorra i als països veïns, impulsi els fluxos turístics de proximitat durant la segona part de l'any 2021 i que això aporti una millora de l'activitat econòmica en tots els àmbits. En aquest context, segons la Cambra, el procés de recuperació del conjunt de l'economia serà gradual i lent, i difícilment es podrà retornar als nivells d'activitat previs a la crisi abans de 2023.

tracking