Habitatge

Exresidents a Andorra estan entre els ocupes de la Seu

El vicealcalde Viaplana confirma que antics residents del Principat es troben entre les persones que viuen il·legalment al bloc

Exresidents a Andorra estan entre els ocupes de la SeuC. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici ocupat a la Seu d’Urgell, al carrer Portal d’Andorra, té persones que residien al Principat entre les que hi viuen il·legalment. Així ho va confirmar el vicealcalde de la capital urgellenca, Francesc Viaplana. “Ens consta que hi ha persones provinents d’Andorra entre qui viu en la trentena d’habitatges ocupats a la mateixa zona”, va indicar Viaplana, que va afegir que aquesta problemàtica “és una situació que ens preocupa”. Viaplana va explicar que “la situació fa més d’un any que dura, i en el seu moment ja vam posar en funcionament els serveis socials per intentar trobar una solució a la problemàtica i poder ajudar les persones que hi ha allà”. No obstant això, segons va afegir el vicealcalde de la Seu, “ens hem trobat que pràcticament ningú no ha facilitat els mínims d’informació i la documentació per tal que des del departament de serveis socials puguin fer la seva feina i buscar les millors solucions”.

Un dels principals problemes que té la zona ocupada, que a banda dels pisos inclou alguna casa adossada, és que l’edifici no té el final d’obra. “Encara que es vulgui, no es pot regularitzar la situació en aquests edificis perquè, en constar que no estan acabats, no tenen cèdula d’habitabilitat i per aquest motiu no es poden dur a tràmits empadronaments perquè no són habitables”, va dir Viaplana, que va afegir que “la situació és molt complexa i cal estudiar en detall cada cas”. Segons va apuntar el vicealcalde, no totes les situacions dels ocupants són iguals i anirien des de persones que tenen una feina estable fins a famílies que realment han estat colpejades durament per la pandèmia de la Covid-19.

Cal tenir en compte que el problema en l’edifici ocupat de la Seu d’Urgell està lluny de resoldre’s i que dijous la subministradora d’electricitat, la Hidroelèctrica Peusa, va procedir a tallar el subministrament al bloc. Fonts de la companyia van apuntar que el motiu que els havia portat a prendre aquesta determinació va ser “garantir la seguretat del subministrament”. Aquest no és el primer tall que es va produir, ja que el darrer any la companyia elèctrica ja n’havia practicat. No obstant això, fonts properes a la subministradora van explicar que un cop fets, al cap de poc temps ja s’havien tornat a produir connexions il·legals.

Viaplana va advocar per tal de trobar una solució, i va indicar que des de l’ajuntament de la Seu d’Urgell s’estan buscant alternatives per trobar habitatges, però va indicar que no era senzill aconseguir pisos per tal de posar-los a un preu de lloguer social. A més a més, va indicar que “ara mateix des de l’administració no disposem de cap habitatge per tal de poder reubicar alguna d’aquestes famílies”.

Finalment, Viaplana va explicar que necessiten entre sis i vuit habitatges per poder reallotjar famílies usuàries de serveis socials, amb fills, i gent gran, que ja haurien portat la documentació pertinent. El consistori va fer una crida el mes d’abril passat perquè propietaris d’habitatges buits fessin una cessió d’ús, però al tancament de la convocatòria no es va registrar cap oferiment.

tracking